back to top

Problem urastanja noktiju

Urasli nokti na nožnim prstima mogu biti jako bolni i neugodni. A kada do toga dođe, proces treba odbolovati… Ipak, postoji nekoliko načina uz koje možete ubrzati cijeli proces.

No, to ne znači da urasle nokte ne možete prevenirati. Prvo ćemo navesti razloge zbog kojih može doći do urastanja noktiju. Pobrinite se za nokte na vrijeme pa nećete imati problema s uraslim noktima.

To će se dogoditi ako konstantno krivo režete nokte, uslijed naglog povećanja težine, što je karakteristično za trudnice, zbog preuske obuće ili zbog ravnog stopala. Sve to mogu biti uzroci ove neugodne tegobe.  Kao što vidite, na neke od razloga, kao što je krivo rezanje, možete utjecati, no na neke ne možete ništa napraviti.

Što možete napraviti ako primijetite urastanje noktiju

Za prvu pomoć kod kuće napravite kupku u koju ćete dodati soli. Namočite noge u kupku dva do tri puta dnevno. Razlog zašto ćete dodati sol je zato što će ona pomoći omekšati kožu.

Bilo bi poželjno i da u ljekarni nabavite mast te namažete prst i nokat barem dva puta dnevno. Tako ćete ubrzati proces zacjeljivanja, ali ćete isto tako i olakšati bol. Nakon što namažete nokte, obucite čarape i ne skidajte ih dok niste posve sigurni da je koža sve upila. Nakon što postupak ponovite nekoliko puta, sve bi trebalo biti puno lakše i bezbolnije.

Ako je uzrok uraslih noktiju krivo rezanje noktiju, onda se potrudite rezati ih ravno, nikako zaobljeno jer time povećavate mogućnost da dođe do urastanja što povlači za sobom i infekciju i cijeli bolni proces. Dosta ljudi griješi u tom smislu.

U najgorem slučaju urasli nokat može dovesti do kirurškog zahvata, no to su zaista rijetke situacije. Ipak, nemojte se igrati već u ovom slučaju vodite se onom narodnom uzrečicom- bolje spriječiti nego liječiti jer sigurno ne želite svako malo imati problema s urastanjem noktiju.

  Ljekovita svojstva naranče

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU