Idealna tjelesna težina


Dijete, mršavljenje, debljina, kilogrami… Često nezaobilazna tema. Ljudi većinom nisu zadovoljni svojom kilažom i uvijek teže nešto mijenjati, no rijetki su ustrajni, tako da većina odluka o promjeni načina prehrane ili dijeti ostane samo u teoriji.

Koja je naša idealna težina?

Prema uvriježenom pravilu, idealna tjelesna težina muškarca je onoliko koliko njegova visina izražena u centimetrima premašuje 100, što bi značilo da je muškarcu od 180 cm visine, idealna težina 80 kg. Za ženu je pak idealna težina za 10% manja od one u muškaraca odgovarajuće visine. Po toj računici za ženu visine 170 cm, idealna težina bi bila 63 kg.

Za oba se spola dopušta odstupanje od ovih normi za 5-10% naviše ili naniže, ovisno opet o tome kakve je građe osoba.

S godinama norme se mijenjaju, pa tako za ljude nakon šezdesete godine života je optimalno da kod muškaraca kilaža opada za 0,5 do 1,5 kg, a za žene ostaje jednaka ili čak poraste za 1 kg.

Osobe koje su kilažom daleko iznad ovih normi, trebale bi poduzeti dijetu, ali strogo pod liječničkim nadzorom. Osoba ne smije gubiti više od 2 kg tjedno, jer tijelo svakom radikalnom dijetom gubi masnoće, ali i vodu iz organizma, pa će uslijediti poremećaji.

Ukoliko smo primjetili da smo dobili par kilograma pa sami želimo “dotjerati liniju”, najgore što možemo učiniti je propuštati obroke. Zapravo, jedna stvar je još gora, a to je da izostavimo iz prehrane masnoće ili ugljikohidrate.
Tijelu je i to potrebno u određenim količinama da bi moglo normalno funkcionirati. Ukoliko poremetimo prirodni ritam opskrbe organizma, samo ćemo si naštetiti i dovesti do poremećaja. Najbolji je način da se u tijelo dnevno unosi od 1.000 do 1.500 kalorija.

  Kako se riješiti stresa

Pritom bi prehrana trebala biti raznovrsna i uravnotežena. Ničega se ne treba odricati, ni čokolade, ni slanine. Samo da su takve namirnice u manjim količinama, a da je dosta voća, povrća, vlaknastih namirnica i neophodne vode.

Uza tako uravnoteženu prehranu potrebno je dodati još samo pola sata večernje šetnje ili 10 do 15 minuta tjelovježbe dnevno, i zasigurno nećemo biti daleko od idealne tjelesne težine.

Foto: DEKANARYAS/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU