back to top

Kako motivirati dijete za čitanje

Neka djeca nauče čitati jako rano. Neka su djeca naučila čitati u dobi od dvije, a puno njih s tri godine. S druge strane puno djece ne počne (iz bilo kojeg razloga) čitati dok ne napune četiri ili pet godina. Djeca koja rano nauče čitati i koja, bez izuzetka, brzo savladaju gradivo iz svih predmeta, cijelog života uživaju u čitanju.

Vrijedno je, stoga, kroz igru iskušati svojeg mališana kompletom kartica sa slikama. Na kartice se mogu nacrtati dobro poznati predmeti (ili se mogu koristiti realne izrezane fotografije). Ispod ili iznad crteža jasno i krupno tiskanim, velikim slovima napisati ime predmeta.

Tijekom vježbe možete izvaditi kartice, djetetu pokazati sliku i riječ te zatim tu riječ i pročitati. Ne morate se mučiti oko toga. Ponekad ćete na jednostavno pitanje: “Što je to?”, dobiti i izravan odgovor. Vaše je dijete, naravno, imenovalo predmet s kartice. Vaše je dijete, naravno, imenovalo predmete s kartice. U središtu nije bila riječ, ali s vremenom će, kako vaš prst bude neprekidno pokazivao i na riječ i na sliku, dijete povezivati napisanu riječ i stvarni predmet.

U jednom će trenutku skrivanje slike potaknuti neposredan odgovor u kojem će dijete izgovoriti riječ. Da dijete ne prepoznaje riječ, znat ćete tako što će pokušati pomaknuti vašu ruku da pogleda sliku. Cijeli ovaj proces traži roditeljsku diplomaciju da dijete ne stekne osjećaj da je neuspješno.

U nekim je knjigama odlično razrađeno povezivanje između riječi i slike tako da je jednoj slici s odgovarajućim imenom dodijeljena cijela stranica. Ovakvo izdvajanje pojmova koje omogućuju da se dijete u jednom trenutku usredotoči samo na jednu stvar olakšava povezivanje, a olakšavaju ga i krupna slova.

Važno je da jako mala djeca organizirano usvajaju znanje, a starijima, koji zaostaju u čitanju, ovakav način učenja daje nevjerojatne rezultate. Znanje se gradi na vrlo rutinski, postupan način pa bi bilo mudro da slijedite te zakonitosti dok učite svoje dijete.

  Frustracije kod djece

Pjesmice i brojalice vjerojatno najviše potiču predškolarce na uživanje u čitanju. Postoji veliki broj knjiga u kojima možete naći takve pjesmice, a sigurno se i vi nekih sjećate. A kada vašem mališanu čitate priču, oslobodite se i uživite u ulogu vještice ili princa. Vidjet ćete da će vaš trogodišnjak, nakon par čitanja, početi oponašati glasove i radnju prije vas.

Knjige ne moraju biti skupe, pronaći ćete različite slikovnice, dječje enciklopedije na raznim sniženjima i rasprodajama, a uvijek ih možete posuditi u knjižnici. Bitno je samo da dijete okružite knjigama.

Foto: OKSun/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU