Kako naučiti dijete da ispuše nos

djevojčica puše nosić

Higijenu nosića kod djeteta treba redovito održavati, a posebice onda kada dođe do prehlade i kada nos procuri. Ako nos procuri, važno je da se ispire fiziološkom otopinom i da se ukloni sekret iz njega, kako bi dijete moglo disati. Prohodno disanje je od iznimne važnosti, kako bi se smanjila mogućnost od upale uha i druge komplikacije.

Roditelji moraju redovito uklanjati sekret iz djetetovog nosića, jer je higijena nosića jako važna. Poželjno je dijete od najranijih dana učiti na higijenu nosa, kako bi što prije znalo postupiti kod akutnih infekcija.

Roditelj mora dijete naučiti kako treba ispuhati nosić, jednu po jednu nosnicu, te čemu služi i kao se upotrebljava maramica. Nakon upotrebe maramice i puhanja nosića, mora se održati higijena ruku.

I koliko god puhanje nosića zvučalo jednostavno, u praksi nije tako. Malim bebama se treba usisati sekret iz nosića, i to možete jedino uz pomoć pumpica namijenjenih tome. Kada pumpicu izbacite iz upotrebe, jer je dijete dovoljno veliko, vrlo je važno da ga naučite kako pravilno prazniti nosić, kako ne bi bilo većih zdravstvenih problema od prehlade.

Neka djeca već nakon godinu dana nauče kako pravilno ispuhati nosić, dok neka djeca nauče ovu vještinu tek s 5 godina.

Kako bi djetetu olakšali da shvati kako ispuhati nos, možete mu pomoći i s malim komadićima papira, tako da mu na nosnice stavite komadić papira i kažete da puše van. Kada papirić odleti, dijete će shvatiti što je zapravo napravilo i što bi trebalo raditi kada mu kažete da puše nos.

Ako vaše dijete prilikom puhanja nosića uvlači sekret iz nosa, pokušajte mu objasniti da samo treba raditi obrnuto i da će tako ispuhati nos kako treba.

  Što je cijepljenje

Važno je samo da dijete shvati što točno treba raditi kako bi ispuhalo višak sekreta iz nosa. Kada shvati što se od njega traži, vrlo brzo će naučiti i kako u potpunosti to pravilno napraviti. Sretno!

Foto: Ilike/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU