Kako naučiti dijete da se samo brine za osobnu higijenu

Rano je djetinstvo najprikladnije doba da se steknu navike, jer je dijete sklono učenju i ima potrebu da oponaša starije. Zato će higijenske navike najbrže i najlakše steći ako mu odrasli budu trajan primjer. Uzalud je npr. učiti dijete da pere ruke prije jela ako ne vidi da to čine i roditelji. Sigurno je da mu roditelji moraju češće i pokazivati kako se ruke peru sapunom, kako se ispiru i kako se brišu. Kako se peru zubi, kako se treba urediti i oprati i sl.

Tuširanje

Većoj djeci se preporučuje, nakon tuširanja s toplom kratko tuširanje s hladom vodom. To je u početku malo neugodno, ali s vremenom se privikne. Preporučuje se da se hladno tuširati počinju veća djeca, i to ljeti, kad je toplije, zatim i zimi u zagrijanoj prostoriji. Nakon tuširanja tijelo dobro istrljati ručnikom jer to pospješuju cirkulaciju krvi i zagrijava tijelo. Tako će dječji organizam očvrsnuti i biti manje osjetljiv prema naglim promjenama temperature i prehladi.

Pranje zubiju

Pravilna njega zubi sastojala bi se u pranju zubi poslije svakog obroka. Njega zubi počinje čim niknu, u drugoj godini života. Potrebno je da roditelji već tada djecu počnu učiti kako se barata s četkicom. Najbolje bi bilo da djeca peru zube zajedno sa roditeljima, tako će dijete sklono oponašanju roditelja s vremenom naučiti samo prati zube. Važno je i kakvu četkicu dajemo djetetu. Preporuča se četkica od najlona odgovarajuće veličine.

Njega noktiju

Ispod dugih noktiju sakuplja se nečistoća u kojoj se mogu naći uzročnici zaraznih i crijevnih parazita. Potrebno je rezati nokte svakih 8-10 dana tako da im se daje oblik luka. Nokte treba redovito trljati četkicom, a moguće zanoktice pažljivo odrezati.

Njega kose

Iz higijenskih razloga preporučuje se kraća kosa koja se lakše njeguje, kosa se pere čim se zamasti i zaprlja, pa ju je potrebno prati svakih 5-6 dana. Svako dijete treba imati svoju četku i svoj češalj.

Čistoća rublja i odjeće

Uzalud je njegovati tijelo ako rublje i odjeća nisu čisti. Manje dijete treba presvlačiti i nekoliko puta na dan. Većoj djeci treba donje rublje mijenjati svaki dan. Čarape također svaki dan mijenjati. Rublje koje se nosi po danu ne valja oblačiti i noću. Gornja odjeća se također treba često prati, četkati i iznositi na zrak i sunce.

Ako se dijete ranije privikne da je uvijek uredno i da se redovito pere, s vremenom će i samo osjetiti potrebu za čistoćom i urednošću i samo će se redovito presvlačiti i uređivati bez opominjanja.

Foto: Raia/Shutterstock

 

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU