HomeLifestyleKako naučiti dijete da se samo brine za osobnu...

Kako naučiti dijete da se samo brine za osobnu higijenu

Rano je djetinstvo najprikladnije doba da se steknu navike, jer je dijete sklono učenju i ima potrebu da oponaša starije. Zato će higijenske navike najbrže i najlakše steći ako mu odrasli budu trajan primjer. Uzalud je npr. učiti dijete da pere ruke prije jela ako ne vidi da to čine i roditelji. Sigurno je da mu roditelji moraju češće i pokazivati kako se ruke peru sapunom, kako se ispiru i kako se brišu. Kako se peru zubi, kako se treba urediti i oprati i sl.

Tuširanje

Većoj djeci se preporučuje, nakon tuširanja s toplom kratko tuširanje s hladom vodom. To je u početku malo neugodno, ali s vremenom se privikne. Preporučuje se da se hladno tuširati počinju veća djeca, i to ljeti, kad je toplije, zatim i zimi u zagrijanoj prostoriji. Nakon tuširanja tijelo dobro istrljati ručnikom jer to pospješuju cirkulaciju krvi i zagrijava tijelo. Tako će dječji organizam očvrsnuti i biti manje osjetljiv prema naglim promjenama temperature i prehladi.

Pranje zubiju

Pravilna njega zubi sastojala bi se u pranju zubi poslije svakog obroka. Njega zubi počinje čim niknu, u drugoj godini života. Potrebno je da roditelji već tada djecu počnu učiti kako se barata s četkicom. Najbolje bi bilo da djeca peru zube zajedno sa roditeljima, tako će dijete sklono oponašanju roditelja s vremenom naučiti samo prati zube. Važno je i kakvu četkicu dajemo djetetu. Preporuča se četkica od najlona odgovarajuće veličine.

Njega noktiju

Ispod dugih noktiju sakuplja se nečistoća u kojoj se mogu naći uzročnici zaraznih i crijevnih parazita. Potrebno je rezati nokte svakih 8-10 dana tako da im se daje oblik luka. Nokte treba redovito trljati četkicom, a moguće zanoktice pažljivo odrezati.

  Dječji nestašluci

Njega kose

Iz higijenskih razloga preporučuje se kraća kosa koja se lakše njeguje, kosa se pere čim se zamasti i zaprlja, pa ju je potrebno prati svakih 5-6 dana. Svako dijete treba imati svoju četku i svoj češalj.

Čistoća rublja i odjeće

Uzalud je njegovati tijelo ako rublje i odjeća nisu čisti. Manje dijete treba presvlačiti i nekoliko puta na dan. Većoj djeci treba donje rublje mijenjati svaki dan. Čarape također svaki dan mijenjati. Rublje koje se nosi po danu ne valja oblačiti i noću. Gornja odjeća se također treba često prati, četkati i iznositi na zrak i sunce.

Ako se dijete ranije privikne da je uvijek uredno i da se redovito pere, s vremenom će i samo osjetiti potrebu za čistoćom i urednošću i samo će se redovito presvlačiti i uređivati bez opominjanja.

Foto: Raia/Shutterstock

 

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article