back to top

Kako skuhati mesnu juhu

Juha je mnogima omiljeno jelo pa se ponekad nađe na jelovniku. Zato je dobro znati kako pripremiti lijepu i ukusnu juhu, a ne vodenastu koju nitko ne jede rado. Uz to, ukusna domaća juha, dio je svakog zdravog jelovnika. Da biste dobili jaču mesnu juhu, prepolovite kosti ili ih što je moguće više usitnite te stavite u juhu da se kuhaju. Kad je juha kuhana možete joj dodati malo hladne vode. To će pomoći da se masnoća skupi na površini pa ćete je lako moći odstraniti. Masnoću koja se nakupi na površini juhe možete pokupiti i upijajućim papirom koji nakratko položite na površinu juhe.

Goveđa juha je tradicionalna juha, koja se često nađe na obiteljskim ručkovima jer slovi kao krepka. Da biste je što bolje napravili, držite se sljedećih uputa.

Uvijek kuhajte goveđu juhu na laganoj vatri, inače će postati prejaka i mutna.

Želite li imati i ukusnu juhu i ukusno kuhano meso, započnite pripremanje juhe tako da meso stavite u mlaku vodu.

Goveđa će juha imati znatno bolji okus i zanimljiviju boju ako je kuhate s cijelim crvenim lukom. Luk samo operite, ali ga nemojte očistiti od vanjske ljuske.

Uz goveđu, najpoznatija i najčešća mesna juha je kokošja juha.

Ona će dobiti vrlo lijepu boju napravite li smjesu od narezanog crvenog luka, mrkve i nešto jetrica.  To lagano propirjate i zatim dodajte u juhu.

Ako vam se juha čini prerijetka, pomiješajte malo običnog brašna s maslacem ili mlijekom pa tu smjesu dodajte u juhu.

Često se dogodi da presolite juhu, a onda je možete spasiti da u nju stavite oguljen krumpir i kuhate petnaestak minuta. Kad se radi o juhi sa zaprškom ili o krem juhi, dodajte mlijeko umjesto krumpira.

U srednjem vijeku juhe su se smatrale lijekom, a i danas se sugerira puno juhe osobi koja ima prehladu ili gripu. Stoga nemojte izbjegavati juhu, potrudite se da se barem jednom tjedno nađe za vašim stolom. Uvijek se radije odlučite za bilo kakvu verziju domaće juhe, bilo mesne ili proljetne, nego za juhu iz vrećice. Naime, juhe iz vrećica su pune konzervansa i imaju višak soli pa i nisu baš dobar izbor.

Foto: Krnetic Vladimir/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU