back to top

Koje su zdrave namirnice

Uživanje u raznolikoj hrani održava vas zdravima. Niti jedna vrsta hrane ne pruža vam sve potrebne hranjive sastojke. Za optimalnu i najzdraviju prehranu odaberite različito povrće, voće, mahunarke i zdrave izvore proteina da biste poboljšali prehranu, okus i postigli zdravu težinu.

Evo nekoliko primjera ukusnih, a možda još neotkrivenih namirnica u vašoj kuhinji:

1. Kale

Tamnozeleno, lisnato povrće, koje je okusom slično kelju. Pola šalice kuhane kale dobar je izvor beta-karotena, vitamina C i kalcija. Kalu kuhajte poput špinata, blanširajte, kuhajte na pari ili prepržite.

2. Heljda

Sušene sjemenke heljde često su samljevene u zrnca koja se zovu prekrupa. Iako heljda tehnički nije ni žito ni pšenica, često ćete je naći u trgovini uz ostale žitarice. Priprema se kao i riža, na pari ili kuha u vodi.

3. Kivi

Kivi je voće koje okusom podsjeća na jagode i ananas. Dovoljno je reći da samo jedan kivi ima vitamina C kao i jedna naranča, da biste se odlucili na konzumiranje ovog zelenog voća. Kivi se može izdubiti žlicicom iz kore ili oguliti i nasjeckati u salate i slastice.

4. Mango

Ovo voće žutonarančastog mesa i slatko-kiselog okusa može zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za vitaminom C, a osim toga je i značajan izvor beta-karotena i kalija. Mango možete dodati šalšama, a ukusan je i u kombinaciji voćne salate.

5. Tempeh

Namirnica od fermentiranih zrna soje prodaje se smrznuta ili ohlađena u formi sličnoj kolačima. Tempeh je glavni proizvod u Indoneziji. Ima teksturu mesa i okus sličan orasima, a možete ga koristiti i kao zamjenu za meso. Tempeh je nemastan izvor proteina, kalcija, vlakana i prirodnih estrogena.

6. Prerađeni proteini soje

Soja je poznat proizvod kod vegetarijanaca jer je to glavna zamjena za meso. Smrvljeni se često dodaju jelima kao zamjena za mljevenu govedinu. Za razliku od mljevene govedine, prerađeni proteini soje ne moraju se prepržiti.

  Prirodni antibiotici

7. Tofu

Tofu se sastoji od zrna soje koja su prerađena na sličan način kao i sir. S obzirom na to da nema poseban okus i spužvaste je teksture, dobar je okusni kameleon jer apsorbira okuse hrane s kojim ga kuhate. Prepržite ga na tavi ili pripremite poput kajgane. Kada je zamrznut, možete ga smrviti i dodati jelima umjesto mljevene govedine.

8. Tomatillo

To je povrće koje izgleda kao mala, zelena rajčica s ljuskom poput pergamenta. Okus podsjeća na limune, jabuke i biljke. Imaju malu kalorijsku vrijednost i bogati su kalijem. Dodajte ga u šalšu i razne složence koje radite.

Nemojte biti skeptični prema novim okusima i vrstama hrane. Svakog tjedna iskušajte novu vrstu hrane i način pripreme. Nikada nemojte prestati otkrivati novu hranu i ne dozvolite da nepoznavanje hrane bude prepreka da je i kušate.

Foto: lockstockb/freeimages

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU