Najbolje namirnice za zdravlje

Po izboru stručnjaka Stephena Sinatre, poznatog američkog kardiologa, licenciranog bioenergetičara i psihoterapeuta, ali i stručnjaka za prehranu, ovo je 12 najboljih namirnica. Pod najboljim, mislimo na najzdravije namirnice.

Ovo su namirnice koje se nalaze na svakodnevnom Sinatrinom jelovniku, a nadamo se da će se naći i na vašem.

1. Šparoge

Pune su folne kiseline, vitamina C i prekursora glutationa.

2. Avokado

Sadrži puno vitamina E, glutationa i mononezasićenih masnoća koje ne zahtijevaju odgovor inzulina.

3. Luk

Narežite sirovi luk na salatu. Sadrži mnoge važne flavonoide, posebice kvercetin koji jača imunosni sustav, poboljšava zdravlje prostate i možda je najvažnija hranjiva tvar odgovorna za tzv. francuski paradoks.

4. Špinat

Špinat sadrži lutein, koji pomaže u sprječavanju makularne degeneracije i važan je za zdravlje pluća i srca. On je također i jedan od najboljih izvora kalcija.

5. Divlje borovnice

Borovnice sadrže flavonoide koji ne samo što poboljšavaju makulu i mrežnicu oka, već i pomažu moždanim neuronima u boljoj međusobnoj komunikaciji.

6. Sok od nara

Nar je snažan antioksidans koji dokazano pomaže u regresiji plaka karotidnih arterija i srca.

7. Bivolje meso iz slobodnog uzgoja

Izvanredan izvor proteina s minimalnom količinom zasićenih masnoća. Bez hormona, antibiotika ili dodanih kemikalija. Bivoli koji se hrane travom također sadrže neprocjenjiv omega-3 masnoće.

8. Divlji aljaški losos

Izvanredan izvor proteina i vitalnog karotenoida astaksantina. Ovaj karotenoid sprječava peroksidaciju lipida i pomaže u popravljanju DNK: Sedamnaest je puta snažniji od piknogenola i pedeset puta snažniji od vitamina E. Od njega meso lososa ima narančastu boju.

9. Brokula

Brokula je jedno od najzdravijih povrća jer sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji organizma. Glavni je izvor antikancerogenih spojeva kao što su sulforafan i indol 3- karbinol. Parena brokula s češnjakom i maslinovim uljem posebno je dobra za srce.

  Bučino ulje za zdravlje

10. Bademi

Odlične mononezasićene masnoće što sadrže gama tokoferol, vitalnu hranjivu tvar koja može neutralizirati peroksinitrit radikal, opasni slobodan radikal koji napada stanične membrane.

11. Morske alge

Sadrže svih pedeset i šest minerala, posebice prirodni jod, koji je neophodan za rad štitnjače. Magnezij, klorofil i alginati su također bitni za optimalno zdravlje.

12. Češnjak

Pečeni čitavi režnjevi češnjaka pomažu pri reguliranju krvnog tlaka i kolesterola te pri detoksikaciji od teških metala, posebice žive i kadmija. Češnjak je u drugome svjetskome ratu bio poznat kao ruski penicilin, jer on može neutralizirati desetke bakterija, virusa i gljivica. On je savršena ljekovita tvar.

Foto: LiliGraphie/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU