back to top

Krvarenje iz nosa

Većina ljudi se uplaši kada vidi krv i počne paničariti. Stoga nije čudno što paničarimo kada nam ničim izazvana krene teći krv iz nosa. Zapravo mala količina krvi čini nam se puno više i puno gore nego što to zaista jest.

Do krvarenja iz nosa dolazi bez očitog razloga. To može biti npr. od udarca, a kod djece i kada gurnu neko strano tijelo u nosnice. Bez obzira koji je tome uzrok, do krvarenja dolazi jer pukne krvna žila u nosnici. I suhi zrak nam može uzrokovati pucanje krvne žila, a samim time i krvarenje. Neke su osobe sklone čestom krvarenju iz nosa, dok kod nekih to gotovo nikad nije slučaj.

Sreća je što krvarenje iz nosa traje tek desetak minuta, no i to je moguće skratiti ako poduzmemo određene mjere.

Najjednostavniji lijek protiv krvarenja iz nosa je stisak. Glavu je potrebno nagnuti naprijed da ne bi krv išla u grlo, te stisnuti mekani dio nosa i pritisnuti ga čvrsto prema licu. Tako držimo 10 minuta, a ako krvarenje odmah ne prestane, ponovimo još 10 minuta i krvarenje će sigurno prestati.

Možemo zaustaviti krvarenje i uz pomoć gaze. Gazom zamotamo nos i držimo ga stisnutog 15 minuta, te ostavimo gazu još 2 sata. Ako tad krvarenje ne prestane, onda ništa ne možemo napraviti osim ići kod liječnika.

Na područje koje krvari u nosu možemo staviti malo limunovog soka ili lavandina ulja. Mjesto krvarenja se nalazi sprijeda, naziva se septum.

Prevencija

Što nam je sluznica nosa vlažnija, to je manja vjerojatnost da će doći do krvarenja iz nosa, stoga je važno održavati je vlažnom. 8 velikih čaša vode dnevno bi trebalo biti dovoljno. Po boji mokraće uvijek možemo provjeriti jesmo li dehidrirani ili ne. Ako je prozirna, znači da imamo dovoljno vode u organizmu.

  Kako sačuvati zdravo srce

Još jedan recept za održavanje sluznica vlažnima je mazanje nosa vazelinom ili sprejem koji sadrži slanu vodu.

Ako nam često krvari nos trebali bi uvesti više hrane bogate vitaminom C u svoj jelovnik (naranča, limun, grejp, kivi, zeleno povrće…). Oni učvršćuju stijenke kapilara.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU