back to top

Krvarenje zubnog mesa

U zadnje doba pri pranju zubi vam zubno meso krvari i povlači se? I sami ste svjesni da se ne radi o ničemu opasnome, ali osjećaj boli i nelagode je taj koji ostaje, pa biste ga se htjeli što prije riješiti, a i doznati zašto dolazi do ove tegobe?

U djece i mlađih osoba je za većinu bolesti i problema u vezi s zubima odgovoran zubni karijes. No, u zreloj dobi su za gubitak zubi češće odgovorne kronične destruktivne bolesti potpornih dijelova koji okružuju i učvršćuju zube.

Najčešći oblik bolesti periodonta počima kao upala rubne gingive. Gingivitis je upala desni koja se očituje oteklinom, crvenilom i krvarenjem. Najčešće je uzrokovana lošom i nedovoljnom zubnom higijenom koja dovodi do nakupljanja zubnih naslaga. Često su u procesu prisutne i bakterije, prije svega anaerobni štapići.

Izolirana upala desni može se pojaviti u pubertetu, tijekom menstruacije i trudnoće i uglavnom se pripisuje hormonalnim promjenama. Ako upalni proces zahvaća zubno meso i zubni cement nastaje periodontitis.

Obično se pojavljuje u bolesnika starijih od 35 godina. Etiologija je slična etiologiji upale zubnoga mesa. Periodontitis započinje upalom desni, za koju su karakteristične ovapnjele zubne naslage ispod ruba zubnoga mesa.

Zubno mese se povlači s korijena zuba te oni izgledaju duži. To područje krvari pri pritisku i tijekom žvakanja. U slučaju uznapredovala procesa može doći i do gubitka kosti, učestalog stvaranja apscesa te olabavljenosti zubi koji može završiti vađenjem.

Kako spriječiti krvarenje zubnog mesa?

Primjerenom zubnom higijenom ovi se procesi mogu spriječiti, pa osim energičnog pranja zubi, koristite i konac za čišćenje međuzubnih prostora te ispirite usta vodicom za ispiranje.

Nastanku periodontitisa mogu doprinijeti i loše napravljene ili oštećene zubne plombe. Terapija se sastoji u čišćenju i struganju korijena kako bi se uklonile zubne naslage i kamenac te uklonili nastali “džepovi”.

Ako oni nisu dublji od 4 mm, nakon početne terapije neće biti potrebno daljnje liječenje. U tvrdokornim se slučajevima postupci ponavljaju, uz ciljano davanje terapije antibioticima, kako bi se promijenila usna flora. U svakom slučaju, prije ili kasnije, periodontitisa ćete se riješiti bez ikakvih daljnjih posljedica.

Foto: Andresr/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU