back to top

Listanje noktiju na rukama

S noktiju možemo pročitati zdravlje osobe, ali osim što upućuju na zdravstvene probleme našeg organizma, ujedno su i ogledalo higijene i brige o sebi. Najčešći problem s kojim se susrećemo jest listanje noktiju tj. pucanje noktiju na taj način da rub nokta izgleda poput listića.

 

Nokti, osobito na rukama, izloženi su raznim štetnim utjecajima. Hladnoća zimi može izazvati pucanje noktiju, a kemikalije s kojima se susrećemo poput sredstava za čišćenje također noktima štete. Stoga se preporučuje nošenje zaštitnih rukavica prilikom rukovanja s kemikalijama i obavezno nanošenje hidratantne kreme ili ulja koja će noktima vratiti izgubljenu vlagu.

U tu svrhu mogu poslužiti nešto bogatije hidratantne kreme za ruke ili ulja poput maslinovog ili bademovog koje je dovoljno, u svakoj prilici kad stignemo, malo umasirati u nokte.

Redovito pranje ruku koristi našem zdravlju i higijeni, ali šteti noktima, osobito ako koristimo agresivna sredstva za pranje, stoga nakon svakog pranja ruku, nanošenjem kreme ili ulja, vratite noktima izgubljenu vlagu.

Često korištenje lakova za nokte ili loše izvedene manikure imaju samo trenutno lijep učinak, a ostavljaju dugotrajne posljedice na noktima. Sastojci koji se nalaze u lakovima i gelovima za nokte, isušuju i oslabljuju, zbog čega nokti postaju suhi, krhki i bez sjaja. Da biste im vratili izgubljenu ljepotu redovito radite pauze od takvog načina uređivanja kako bi se nokti odmorili.

Loše navike poput grickanja noktiju, korištenja tupih škarica i grickalica ili nespretno korištenje turpije, također dovode do slabljenja noktiju.

No osim što listanje predstavlja kozmetički problem, kao što je spomenuto, listanje noktiju ukazuje na neke probleme u organizmu. Preporučuje se napraviti kontrolu krvi jer uzrok može biti manjak željeza ili nekih drugih nutrijenata.

Također je korisno u prehranu uvesti što više voća i povrća jer siromašna prehrana dovodi do lošeg stanja, ne samo noktiju, već i kose i kože. Ujedno kontrola štitnjače nije na odmet jer problemi s lučenjem hormona štitnjače mogu uzrokovati promjene na noktima. Ukoliko se, i uz redovitu njegu noktiju, i dalje  susrećete s problemom listanja, osobito na rubu nokta, potražite liječničku pomoć.

Foto: Fotografiche/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU