back to top

Ljekovitost kurkume

U zadnje vrijeme sve se više kao začin u našu kuhinju probija kurkuma. Oni koji je još ne koriste svakako bi je trebali ubaciti jer se blagodati ove biljke iz dana u dan povećavaju, pa se slobodno može reći da je kurkuma zapravo čudesna biljka.

Kurkuma je biljka žutih cvjetova, koja spada u porodicu đumbira, a potječe iz tropskih područja. U kineskoj i japanskoj medicini se već tisućama godina upotrebljava za liječenje različitih tegoba, od najblažih do najtežih.

Aktivna tvar kurkume je žuti kurkumin koji se nalazi u stabljici koja se melje kao prah. U takvom praškastom obliku koristi se te konzumira oralnim putem.

Osim u kulinarstvu kao začin rabi se i kao konzervans te sredstvo koje daje okus i boju mnogim vrstama hrane. Osim u praškastom obliku, postoji i kurkuma u tabletama i kapsulama.

Preporučena doza kurkume je od 500 do 1 000 mg suhoga ekstrakta. Pri kupovini bismo trebali uvijek birati dodatke prehrani koji su standardizirani tako da sadrže 95% kurkuminoida. Kurkuma koja se uzima u preporučenoj dozi ne izaziva nikakve nuspojave, jedino se ne preporučuje ljudima koji imaju žučni kamenac jer može ometati tok te izlučevine.

Djelovanje kurkume

Kurkuma ima antioksidacijsko djelovanje slično vitaminu C, što znači da snažno štiti od oštećenja stanica prouzročenih nestabilnim molekulama kisika – slobodnim radikalima. Osim toga aktivni sastojak kurkume ima protuupalno djelovanje kad se primijeni lokalno kao topli oblog ili nakon uzimanja na usta. Nova istraživanja pokazuju da bi kurkuma mogla imati i protutumorsko djelovanje.

Osim toga kurkuma ima dokazano djelovanje na sljedeće bolesti:

– smanjuje upalu u ramenu, koljenu i zglobu lakta

– ublažava bolove i upalu kod reumatoidnog artritisa

– može sniziti razinu kolesterola i smanjiti sklonost nastanku tromboze

  Gospina trava kao antidepresiv

– može pomoći spriječiti rak debelog crijeva i usne šupljine

– štiti jetru, te regulira probleme s probavom.

Kurkuma još nije do kraja pokazala svoje lice, jer se stalno vrše istraživanja i proširuje lista bolesti koje kurkumin prevenira i pomaže pri izlječenju. Iz svih ovih razloga, ukoliko je ne koristimo, vrijeme je da nabavimo kurkumu i dopustimo joj da postane sastavni dio naših jela.

Foto: Simon A. Eugster/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU