back to top

Zašto je aloe vera zdrava?

Još u starom Egiptu su bili svjesni ljekovitih svojstava biljke aloj (Aloe vera), pa su je koristili za liječenje bolesti kože. I danas se aloj koristi za istu stvar, s tim da nema kraja otkrivanja njezinih ljekovitih sadržaja pa se upotreba i proširila.

Aloe vera ima mesnate duguljaste listove koji su puni bistrog želatinastoga soka kojega se može uzimati i oralno. Gel sadrži ljepljive tvari koje stvaraju prirodna sredstva za ublažavanje, te tvari koje pospješuju zacjeljivanje širenjem krvnih stanica i povećavanjem dotoka krvi u ozlijeđene dijelove. Također je bogat protuupalnim sastojcima, a sadrži i enzim koji djeluje kao lokalni analgetik.

Proizvodi s alojem se mogu kupiti u ljekarnama. Bitno je voditi računa da, ako kupujemo kremu ili losion, je postotak aloja barem 98%. No, kako bi dobili najbolji učinak aloja, najbolje ga je uzgojiti. Aloj nije težak za održavanje, nije ga čak potrebni ni redovito zalijevati, dobro podnosi i poziciju u sjeni. Ipak treba pripaziti da ga ne izlažemo temperaturi nižoj od 5°C.

Kad ga želimo iskoristiti za opekotine od sunca, potrebno je mjesto gdje se nalazi opeklina prvo dobro oprati, te onda iscijediti sok iz lista aloja i nanijeti na opeklinu.

Mnogo dvojbi izaziva mogućnost oralnog uzimanja alojevog gela. Dokazano je, ako se uzima oralno, da djeluje čak i na snižavanje šećera, te da je dobra prevencija u sprječavanju nastajanja čireva. No, te činjenice još nisu znanstveno ustaljene pa nas tek čeka i znanstveno odobrenje oralnog korištenja aloja.

aloe vera
Zašto je aloe vera zdrava?

Tegobe koje aloe vera uspješno liječi

– opekline: ukoliko imamo neku manju opeklinu, na nju brzo nanesemo gel od aloja koji smanjuje bol, vlaži kožu i ne dopušta ulaz mikrobima i zraku. Ukoliko su opekline posljedica izlaganja suncu, dobro je napraviti kupku kojoj ćemo dodati koju kapljicu aloja.

– psorijaza: kod kožne bolesti psorijaze gel ublažava upalu i omekšava svrbljive kožne ljuske. Djelovanje aloja kod psorijaze je čak 83%.

– akne: kod vječnog problema bolnih akni, aloj je jedno od najučinkovitijih sredstava. Tako unutar 5 dana može zacijeliti čak 90% rana na licu.

– pojasasti herpes: herpes koji izlazi na tijelu ostavlja bolna udubljenja koja zacjeljuju brže kad se na kožu nanese aloj. To je zbog protuvirusnih svojstava gela.

– porezotine, ogrebotine i bore: kod površinskih rana gel utječe na brže zacjeljivanje jer suši kožu. No, kod većih rana ga nije dobro koristiti jer tu usporava zacjeljivanje rane.

aloe vera
Zašto je aloe vera zdrava?

Zašto je aloe vera zdrava?

Aloe vera je biljka koja se stoljećima koristi u medicinske svrhe, a njezina popularnost kao sredstva za zdravlje i ljepotu seže još u drevni Egipat. Postoji nekoliko razloga zašto se aloe vera smatra zdravom:

Antioksidanti i antibakterijska svojstva: Aloe vera gel sadrži moćne antioksidante koji pripadaju velikoj obitelji tvari poznatih kao polifenoli. Ovi antioksidanti pomažu u inhibiciji rasta određenih bakterija koje mogu uzrokovati infekcije u ljudima.

Poticanje zacjeljivanja rana: Povijesno, aloe vera se najčešće koristila kao topički tretman za opekotine i rezove. Različite studije su pokazale da je aloe vera efikasna u ubrzavanju zacjeljivanja rana.

Smanjenje zubnog plaka: Kada se koristi kao ustaška voda, sok aloe vere je pokazao sposobnost da smanji nakupljanje zubnog plaka jednako efikasno kao i standardne ustne vode.

Liječenje opeklina: Aloe vera je široko priznata za svoj umirujući učinak na opekotine od sunca i blage površinske opekline.

Poboljšanje zdravlja kože: Zbog svojih umirujućih, vlažnih i hladnih svojstava, aloe vera se često koristi u proizvodima za njegu kože. Može pomoći u liječenju raznih stanja kože, uključujući psorijazu i dermatitis.

aloe vera
Zašto je aloe vera zdrava?

Laksativni učinak: Aloe vera sadrži spojeve poznate kao antrakinoni, koji djeluju kao laksativi. To može biti korisno za osobe koje pate od zatvora.

Smanjenje šećera u krvi: Postoji nekoliko preliminarnih istraživanja koja sugeriraju da aloe vera može pomoći ljudima s dijabetesom poboljšanjem kontrole šećera u krvi.

Hidratacija: Aloe vera gel sadrži većinom vodu i može biti odličan način za hidrataciju i oporavak kože bez da je čini masnom.

Unatoč brojnim prednostima, važno je napomenuti da se prije korištenja aloe vere kao tretmana za zdravstvena stanja treba konzultirati s liječnikom, pogotovo ako se već koriste određeni lijekovi ili postoje zdravstvena stanja koja bi mogla interagirati s aloe verom. Također, konzumacija aloe vere u velikim količinama može biti štetna, posebno unutarnji dio lista koji sadrži aloin, spoj koji može uzrokovati dehidraciju i nelagodu u želucu.

PREPORUKA

DRUGI UPRAVO ČITAJU