back to top

Ljekovitost brusnice

Brusnice se u medicini koriste već stotinama godina. Male, tamnocrvene bobice imaju u sebi fitokemikalije koje su jako zdrave, a osim toga brusnice sadrže i omega-3 masne kiseline. Brusnica je grmolika biljka, koja se iz područja Sjeverne Amerike raširila na područje Europe. Moguće ju je i uzgajati kod kuće, najbolje uspjeva na vlažnoj kiselkastoj zemlji. Otporna je na velike hladnoće, no da bi urodila plodom, potrebno joj je sunce i toplina.

Ljekovitost brusnice

Brusnica je daleko najbolja u borbi protiv infekcije mjehura. Svakako ako imate problema s mokraćnim putevima, bez dileme je uzimajte što više, a i soka od brusnice. Dokazano je da fruktoza i antioksidansi koji se nalaze u brusnici sprječavaju naseljavanje bakterija u mokraćnim putovima, ali i onemogućavaju njihovo hvatanje za mokraćnu stijenku. Stoga, uvijek imajmo sok od brusnice ako imamo učestale probleme s mokraćnim putevima, jer on smanjuje mogućnost infekcije, ali i simptome ukoliko imamo infekciju.

Brusnica je voće bogato vitaminom C što poboljšava imuni sustav organizma, te ga čini spremnijim u borbi protiv infekcija. Sok brusnice može povećati razinu HDL kolesterola, koji je zapravo pozitivan kolesterol. Osim njega, povećava i antioksidanse u krvi.

Iz svega se toga može zaključiti kako sok brusnice može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, no ne djeluje brzo, nego bismo ga da bi bilo vidljivih rezultata morali piti svakodnevno tijekom tri mjeseca.

Što se tiče soka od brusnica, oni koji se prodaju u trgovinama su često prerazrijeđeni pa da bismo bili sigurni da imamo dobar i zdrav napitak, najbolje da ga napravimo sami ili kupimo u posebnim biljnim dućanima. Zdrav je i ako ga pomiješamo sa sokom od borovnice ili sokom od jabuke, a i na taj način će biti manje kiseo.

  Kako pobijediti stres

Jedina negativna stvar kod pijenja soka od brusnice je ako ga stalno pijemo duži niz godina, postoji mogućnost da ćemo dobiti bubrežne kamence, zbog oksalata koje brusnice sadrže.

Brusnice se mogu koristiti i u kolačima, kad nisu baš jednako jake kao kada ih uzimamo same ili u obliku soka, ali neka njihova ljekovita svojstva i u tom slučaju će biti zadržana. Ako i samo kolač u kojemu ima brusnica odlučimo napraviti, učinit ćemo dobru stvar za svoje srce i mokraćne puteve.

Foto: liz west/Flickr

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU