back to top

Ljekovitost maslačka

Kada prođemo pored maslačka, vjerojatno se ni ne obaziremo jer ga ima svugdje oko nas. Kao djeca smo ga vjerojatno dok je u onoj bijeloj pahuljastoj fazi puhali i zamišljali želju, no s godinama i taj interes prođe pa ga doživljavamo samo kao korov.

Takva percepcija maslačka postoji jer malo tko zna da su njegovi listovi i korijenje bogat izvor vitamina i minerala. Narodni iscjelitelji već dugo preporučuju maslačak za liječenje bolesti jetre i probave. Različiti aktivni sastojci unutar maslačka poboljšavaju rad jetre i bubrega, a uklanjanju i različite toksine.

Upravo svojstvo maslačkova korijena da poboljšava rad jetre, može pomoći u uklanjanju simptoma viška estrogena, koji se pojavljuju kod endometrioze i cikličke boli u dojkama. Povećavajući učinkovitost jetre u uklanjanju viška estrogena iz organizma, maslačak pomaže u uspostavljanju hormonske ravnoteže u žena s tim poremećajima.

Listovi maslačka imaju snažan diuretski učinak jer sadrže mnogo kalija. Biljka povećava i proizvodnju i protok žući iz jetre i žučnog mjehura, što je veoma korisno u liječenju žučnoga kamenca, žutice i hepatitisa.

Maslačak se može miješati s dodacima prehrani koji povećavaju funkciju jetre, uključujući sikavicu, crnu rotkvicu, listove cikle, kolin. Ti su proizvodi dostupni u trgovinama zdrave hrane, pod nazivima “lipotropne formule” ili “formule za jetru”.

Kako konzumirati maslačak

Maslačak se može uzimati u obliku svježeg soka koji treba piti s vodom, a isto vrijedi i za tekući ekstrakt. Moguće je kupiti i kapsule koje se baziraju na maslačku, i one su jako dobre ako imamo problema sa zatvorom, jer djeluju kao blagi laksativ.

Kao i ostale biljke ljekovitih svojstava koje nalazimo u prirodi oko nas, možemo napraviti čaj od maslačka. On se priprema na sljedeći način: potreban je sušeni nasjeckani korijen ili listovi maslačka. U šalicu vrlo vruće vode stavimo 1 do 2 žličice korijena te ostavimo da odstoji 15 minuta.

  Kako napraviti sok od kupina

Maslačak se čak može kuhati na pari, i čak je jako ukusan. Ukoliko listove dodamo salati, imat će blago gorki okus, ali je jako zdrav i hranjiv u tom obliku.

Maslačak možemo nabaviti svugdje oko sebe, pa je šteta ne iskoristiti nešto ljekovito i zdravo što nam je doslovno ispred nosa!

Foto: Krappweis/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU