back to top

Med od lavande

Ako smo samo jednom vidjeli lavandu i osjetili njezin intenzivni miris, teško da smo ga zaboravili. Lavanda je sredozemna biljka, koju s pravom povezujemo s područjima uz more, pa mnoge asocira na ljeto i sunčane dane. Miris joj je tako intenzivan jer je puna eteričnih ulja, pa ima sedativne i umirujuće učinke.

Isto kao što na stres djeluje pozitivno i smirujuće, tako djeluje i na kožu, pa pomaže kod kožnih infekcija, i čest je sastojak terapeutskih kupki i ulja.

Med od lavande

Za sve blagodati meda smo čuli vjerojatno mnogo puta, za blagodati lavande isto tako, a zamislimo koliko je zdrav pripravak koji se sastoji od oba navedena sastojka. E pa to je ukratko med od lavande.

S obzirom da je lavanda dosta jaka, ovaj med je intenzivnog i oštrog okusa, no kao dodatak čajevima daje posebnu aromu i okus. Otopljen u čaju pomaže kod zaustavljanja kašlja i bronhitisa, te općenito upale dišnih puteva.
Zbog smirujućeg svojstva lavande, pomaže kod grčeva i nadutosti, a pospješuje i rješavanje problema s mokrenjem.

Zbog vitaminskih sastojaka, preporučuje se trudnicama jer jako dobro utječe na razvoj i zdravlje bebe.

Sam postupak dobivanja meda od lavande nije kompliciran. Sastojci koji su nam potrebni su cvjetovi lavande (bar 30), šećer, voda i limunov sok.

Cvjetove nakon branja dobro operemo i stavimo ih u vodu (oko 400 ml vode), te počnemo kuhati. Međutim, čim počne vriti, maknemo ih sa štednjaka te poklopljene u vodu ostavimo preko noći. Nakon toga vremenskog perioda, preko gaze procijedimo mješavinu koja je nastala.

Procijeđenu tekućinu kuhamo s dodatkom soka jednog limuna, te 500 g šećera. Dok kuhamo na laganoj vatrici, sve to miješamo kako bi se sve što bolje otopilo i stopilo.

Proces kuhanja traje nekih 20 do 30 minuta, ovisno o brzini kojom se smjesa zgušnjava (ne smije biti ni pregusta, ni prerijetka). Pritom, cijelo vrijeme miješamo. Nakon toga, proces dobivanja meda je gotov, potrebno ga je samo uliti u vruće staklenke te pokriti salvetom. Zatvorimo ga poklopcem tek nakon što se ohladi.

Foto: Alpes de Haute Provence/Wikimedia

 

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma