back to top

Zašto je med dobar

Zašto je med dobar? Već se dugo govori o medu kao važnoj namirnici koja bi se trebala naći na svačijem jelovniku. Zbog čega je to tako i što med sadrži u sebi da ga mnogi smatraju zdravom i vrijednom namirnicom?

Na prvom mjestu med je poznat po hranjivim svojstvima. U sve se umiješala i moderna medicina koja je potvrdila koliko je važan u prehrani kod male djece, dojenčadi i nedonoščadi, a ne treba zaboraviti na stare ljude, sportaše, radnike i trudnice. Odraslima se najviše preporuča jer u sebi sadrži potrebne sastojke važne za zaštitu zdravlja i funkcioniranje ljudskog organizma.

Med se smatra odličnom namirnicom kada je u pitanju nepresušni izvor energije, a upravo je to ono što je potrebno svakom čovjeku u modernom društvu, koje ne priznaje toliko odmor koliko tjeranje do krajnjih granica. Upravo je zbog toga spomenuta namirnica odlična zamjena za slatkiše za kojima čovjek obično posegne kada mu padne koncentracija.

Med se svrstava u lako probavljive namirnice, a u sebi ima ne samo folnu kiselinu nego i esencijalne aminokiseline, razne vitamine i organske kiseline, a dokazano je da nakon konzumiranja ide odmah u krvotok. Njegovim unošenjem u organizam sprječava se razvoj bakterija.

Kako znati o kakvom se medu radi? Upravo se postupkom kristalizacije može dokazati ono što ste željeli znati. Dokazano je da svaki med prolazi kroz postupak kristalizacije, neki možda prije, a sve ovisi o tome kakav su nektar pčele uspjele skupiti.

U medu se nalazi velika količina voćnog i grožđanog šećera, a kako kilogram meda sadrži oko 3350 kalorija, smatra se visokokaloričnom namirnicom, ali za razliku od šećera koji je kaloričniji, med se može koristiti u mnogim dijetama, pa i u onima gdje je zabranjen unos šećera.

  Probiotici za djecu

Dobro je znati kako sastav meda najviše ovisi i biljkama s kojih je nektar prikupljen, ali i o uvjetima u kojima biljke rastu. Najvećim neprijateljem uspješnog pravljenja meda smatra se vlaga.

Pokazalo se da je med odličan i za trudnice, a najviše u trenucima kada su mnoge od njih izložene pojačanom povraćanju i iscrpljivanju organizma. Liječnici preporučaju uzimanje meda u kombinaciji s čajem. Dobar je za trudnice jer pomaže spriječiti malokrvnost.

Ako još uvijek niste sigurni trebate li uzimati med, sada je možda najbolje vrijeme da donesete pravu odluku i pomognete svom organizmu na najbolji mogući način, uz pomoć prirodnih lijekova.

Foto: mamat123/freeimages

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU