back to top

Mentalna detoksikacija

Dogodi se nekad da vam se čini da će vam glava puknuti od svih misli koje vam prođu kroz nju, od svih osjećaja i briga koje vas muče. No, ne ostane problem samo u glavi, počne vas mučiti nesanica, tjeskobni ste i depresivni, i sve se to manifestira na vašem tijelu.

Potrebno je da sami stanete tome na kraj i proradite na svladavanju stresa, loših misli i briga ili, ako nema drugoga načina, potražite pomoć stručne osobe.

Neke od najpoznatijih tehnika mentalne detoksikacije povezane su uz izbacivanje štetnih tvari na neki od sljedećih načina; kretanjem, masažom, disanjem, kupkama i saunama.

Vježba opuštanja prvenstveno donosi olakšanje napetim mišićima i smiruje nagomilane misli. Vježba se preporučuje prije spavanja.

Meditacija je praksa discipliniranja uma i tijela kako bi se postigao mir i opuštenost. Mnogo je načina meditiranja. Pojavljuju se u svim duhovnim praksama ili religijama, ali ne moraju biti s njima direktno povezani. Danas se vođene meditacije mogu kupiti u svim knjižarama. Meditacija se bez ikakvih komplikacija može provoditi u udobnosti svoga doma (meditacija ponavljanja mantre, meditacija svjesnosti…)

Autogeni trening

Autogeni trening djelotvorna je tehnika protiv stresa. Provodi se na način da se udobno smjesti, te nekoliko puta duboko udahne i izdahne. Zatim se vizualizira kako je ruka teška, pa druga, a onda isto to za noge, tijelo i glavu. Kad se cijeli postupak tijekom kojega se treba biti iznimno usredotočen završi još jednom se ponovi za cijelo tijelo. Na kraju dolazi na red čelo.

Vođenje dnevnika

Svakodnevno vođenje dnevnika sabire misli i emocije te nam pomaže da se lakše povežemo sa svojim istinskim željama i osjećajima. Na pojedincu je sloboda kako će voditi svoj dnevnik, nekada to može biti citat, nekada pismo, recept ili tek popis želja i planove.

Uz sve ovo, svježi zrak i priroda dodatno će vas opustiti, napuniti energijom, a mozak kisikom, što nas čini antidepresivnima. Dokazano je da je postotak depresije najveći u zatvorenom prostoru i gradovima i zato – na zrak i sunce.

Foto: De Visu/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU