back to top

Detoksikacija znojenjem

Nema boljeg razdoblja za odlazak u saunu od zimskih, hladnih mjeseci kad smo zapravo i najskloniji debljanju zbog smanjene tjelesne aktivnosti. Duhovna i tjelesna relaksacija pomoću boravka u zagrijanoj prostoriji koja potiče znojenje i lučenje toksina stara je metoda iz skandinavskih zemalja koja se proširila cijelim svijetom.

Zbog toga što ubrzava metabolizam koji se zbog toga lakše oporavlja i regenerira, danas je sauna sastavni dio svakog malo boljeg centra za uljepšavanje jer je pokazala odlične rezultate kod pomlađivanja i vraćanja vitalnosti, ali također jača otpornost na prehlade, ubrzava cirkulaciju, jača živce, čisti tijelo od otrova putem znojenja, jača srce, snižava tlak, ubrzava probavu i pomaže kod bolnih zglobova i reume.

U brojnim našim saunama kombinacija je dva osnovna tipa saune; finske ili suhe i turske ili mokre. U većini se nude i dodaci kao što su soli, biljke, blato, boje i mirisi koji dodatno pomažu da se osjećamo bolje.

Priprema za saunu

Vodite računa da koža i kosa moraju biti čisti pa se preporučuje tuširati cijelo tijelo i u saunu ući vlažne kože jer se tako bolje podnosi toplina i tijelo se lakše oslobađa od toksina. Izlaganje sauni počinje s boravkom u trajanju od 5 minuta do ukupno 20 do 25 minuta.

Potom slijedi tuširanje, najbolje je da neprestano izmjenjujete toplu i hladnu vodu, od stopala prema gore.Potom se dobro opustite cijelim tijelo, a potom ga dobro osušite i na kraju odmaranje u trajanju od 10 do 30 minuta za vrijeme kojih ćete biti omotani pokrivačem.

Tijekom odmaranja pije se što više tekućine, najbolje vode obogaćene mineralima, čaj ili sok.

Kada se sauna ne preporučuje?

Sauna nikako nije preporučljiva kod bolesti koje prouzrokuju mršavljenje, kod akutnih bolesti, kod bolesti s raznim napadajima kao što su grčevi, kod izrazito slabe prokrvljenosti i visokog krvnog tlaka.

Kako biste potakli znojenje možete koristiti biljke koje utječu upravo na to, točnije potiču čišćenje organizma putem kože. To su cvijet lipe, cvijet bazge i cvijet crnog sljeza.

Cvijet liše je ipak najučinkovitiji. Melem je za nadražene dišne puteve, jer djeluje blagotvorno na nadraženu sluznicu. Pomaže kod prehlade i katara dišnih puteva, npr. upala sinusa, promuklost, upala ždrijela, bronhitis.

Foto: Vorobyeva/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU