back to top

Njega tijela u trudnoći

masaža trudnice

Kažu da trudnice blistaju. Naravno da blistaju, trudnoća je predivna stvar, ali to se nažalost ne odnosi na vašu kožu i kosu. Svaka treća žena u trudnoći ima problema s aknama, miteserima i lomljivom kosom. Estrogen je glavni i odgovorni krivac za stanje vaše kože. On utječe na lojnice, a u trudnoći on raste i raste. No, počnimo ispočetka.

Koža na trbuhu, prsima i bokovima raste, rasteže se, a ako nije dovoljno hidratizirana – puca. Pucanjem kože nastaju strije koje su češće kod mlađih žena jer je njihova koža još uvijek napeta. Naravno, važnu ulogu igraju i geni, uzalud vam mazanje kremama. Ako je vaša koža predodređena da imate strije u trudnoći – dobit ćete ih.

Tuširajte se nježnim gelom za tuširanje, pazite da vam on dodatno ne isušuje kožu. Poželjno je nakon svakog tuširanja namazati predio trbuha, prsa, guze i bokova. Kupke se generalno ne preporučuju u trudnoći, ali ako im ne možete odoljeti pazite kakve proizvode koristite.

Na tržištu postoje raznovrsne linije proizvoda za njegu u trudnoći, a vi pokušajte uvijek izabrati prirodna sredstva za njegu kože protiv strija. Najčešće su u ponudi hidratantna krema, ulje i maslac s raznovrsnim hranjivim tvarima za kožu. Izaberite neki proizvod koji vam odgovara cjenovno jer ne mora nužno biti da će najskuplji proizvod baš pasati vašem tipu kože. Iskusne trudnice koriste vazelin, on je jeftin i učinkovit. Jedina je mana što se neko vrijeme ne možete odjenuti, dok se potpuno ne upije.

Na koji god da se proizvod odlučite, budite uporni. Pravovremena njega se isplati, a ako strije već ne možete spriječiti možete ih maksimalno smanjiti. Važno je napomenuti da i nakon poroda morate nastaviti pojačanom njegom kože na trbuhu. Pazite na nju i budite nježni prema svojoj koži.

Pojava “linea negra”, odnosno tamne crte koja se proteže od pupka do pubične kosti je česta pojava u trudnoći. Ta pojava, kao i razne pigmentacije, tamne mrlje koje se mogu javiti po tijelu, su bezopasne i obično nakon trudnoće nestanu.

I koža vašeg lica se mijenja, može naglo sa suhe prijeći u masnu ili mješovitu. Prilagodite njegu trenutnom tipu kože, pokušajte je vratiti u ravnotežu. Ako je suha, hidratizirajte je, a ako postane masnija, redovito je čistite.

Osim kože, promijene se javljaju i u kosi. Nekima kosa postaje jača i gušća, a nekima baš suprotno, lomljiva i krhka. Iako ste sretnica koja može nastaviti koristiti isti šampon ipak pripazite, radije izaberite neki blaži, na prirodnoj bazi. Krhku kosu liječite češćim prirodnim maskama za obnovu kose i ciljanim proizvodima za njegu slabe i lomljive kose.

Foto: Boumen Japet/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU