Spolne smetnje

Ove tegobe može biti teško riješiti bez stručne pomoći, posebice zato što je loša informiranost jedan od vodećih uzroka spolnih smetnji.

Za parove bilo koje dobi, spolne smetnje – nesposobnost da oba partnera potpuno uživaju u spolnom odnosu – ne samo da mogu onemogućiti dobivanje potomstva nego i održavanje pozitivnog odnosa ispunjenog ljubavlju.

Tegobe ove naravi česte su te se, prema nekim istraživanjima, javljaju kod više od polovice parova u određenom trenutku života, lako spolne smetnje rijetko predstavljaju prijetnju za tjelesno zdravlje, one mogu biti opasne za psihičko zdravlje izazivajući depresiju, tjeskobu i osjećaj manje vrijednosti.

Jedan primjer loše informiranosti je predodžba da je spolna nemoć neizbježna posljedica starenja. U stvarnosti, zdravi muškarci mogu uživati u spolnoj bliskosti do poznih godina. Međutim, za postizanje erekcije može biti potrebno 5 do 15 minuta genitalnog podraživanja.

Drugo pogrešno mišljenje je da žene nisu zainteresirane za spolne odnose nakon histerektomije. lako može doći do oslabljenog vlaženja rodnice ukoliko su jajnici odstranjeni zajedno s maternicom, spolna želja ostaje neokrnjena – a, budući da je moguća zabrinutost vezana za trudnoću nestala, može se čak i povećati.

Budući da danas ljudi žive dulje te se stavovi mijenjaju, mnogi stariji parovi žele produžiti godine zdrave spolnosti. Nekada se smatralo da seks u starijoj dobi nije prikladan te da je čak nemoralan, dok se danas i tjelesna i osjećajna bliskost smatraju važnima za zdravlje tijekom čitavog života, lako se spolna želja i učestalost spolnih odnosa sa starošću smanjuju, to ne vrijedi za uživanje i zadovoljstvo koje pruža spolnost.

Za parove dobra zdravlja, spolna aktivnost koja uključuje dodirivanje i milovanje može se nastaviti u osamdesete, čak u devedesete godine.
U muškaraca i žena spolne smetnje očituju se na različite načine.

Muškarci. Kod muškog partnera smetnje su često povezane s tjeskobom. Ako muškarac postupa vođen pogrešnim shvaćanjem da svaka spolna aktivnost mora dovesti do snošaja i orgazma njegove partnerice, a ovo očekivanje nije ispunjeno, onda on takav spolni čin može smatrati neuspjehom. Takav stav može dovesti do toga da se doista dogodi ono od čega se strahuje.

Najčešća tjelesna smetnja u muškaraca je prijevremena ejakulacija, kod koje dolazi do orgazma prije ili neposredno nakon što spolni ud uđe u rodnicu.

Ova tegoba, posebice česta među mladim muškarcima, može dovesti do tjeskobe, straha od neuspjeha, razočaranja partnerice, sumnjanja u svoju muškost i možda impotencije – koja je sama po sebi česta smetnja.

Rjeđa tegoba je zakašnjela ejakulacija, kod koje se orgazam toliko dugo odgađa da ne dolazi do zadovoljavanja ni jednog partnera.
Kod malog broja muškaraca dolazi do retrogradne ejakulacije kod koje se tijekom orgazma sjeme, umjesto da se izbacuje na vrhu spolnog uda, vraća u mokraćni mjehur. Još je rjeđi prijapizam, produžena erekcija koju ne prati spolna želja. Ovo hitno stanje može biti opasno i potrebno ga je odmah liječiti.

Žene. Nesposobnost doživljavanja spolnog užitka, poznata kao otežano uzbuđivanje, frigidnost, jedna je od najčešćih smetnji u žena. Teško se liječi te se o njoj treba porazgovarati sa stručnom osobom kao i s partnerom.

Neke žene mogu se spolno uzbuditi, ali ne mogu postići orgazam. Činjenica je da po prilici samo jedna od tri žene redovito postiže vrhunac tijekom samog snošaja, bez dodatnog podraživanja dražice (klitorisa).

Oko 10 posto žena nikad ne doživi orgazam. Međutim, moguće je, pa i uobičajeno, i bez orgazma imati spolni život ispunjen užitkom. Izostanak orgazma može se smatrati smetnjom samo ako predstavlja promjenu ili izaziva tjeskobu.

Bol tijekom snošaja (dispareunija) može se pojavljivati iz raznih razloga, od jednostavnog anatomskog problema ili infekcije rodnice do složenih, duboko ukorijenjenih strahova, a može se pojačati i u vrijeme menopauze kad se smanjuje vlaženje rodnice.

Ako se bol pojavljuje kroz duže vrijeme, može izazvati nevoljno stezanje mišića rodnice prije snošaja, što je reakcija poznata kao vaginizam. U nekih žena ovo stezanje mišića pokreće saznanje da će započeti spolna aktivnost.

Žene i muškarci koji su homoseksualci također su izloženi opasnosti od spolnih smetnji. Današnje spoznaje o AIDS-u, teškoće vezane za »sigurniji seks«, psihološki učinci diskriminacije, samo su neki od čimbenika koji mogu dovesti do pojave tjeskobe koja otežava spolnu aktivnost.

spolne smetnje
Spolne smetnje

Simptomi

Spolne smetnje su, prema uopćenoj definiciji, nesposobnost potpunog uživanja u spolnom odnosu.

Muškarac možda ima spolne smetnje:

 • ako ejakulira prije nego on ili partnerica to žele (prijevremena ejakulacija).
 • ako do ejakulacije ne dolazi ili je odgođena (zakašnjela ejakulacija).’
 • ako ne može doći do erekcije koja je dostatna za uživanje u spolnom odnosu (vidi i Impotencija).
 • ako tijekom snošaja osjeća bol.
 • ako dođe do smanjenja ili gubitka spolne želje.

Žena možda ima spolne smetnje:

 • ako dođe do smanjenja ili gubitka spolne želje.
 • ako ima teškoća u postizanju orgazma.
 • ako tijekom spolnog odnosa osjeća tjeskobu.
 • ako tijekom snošaja osjeća bol.
 • ako tijekom snošaja osjeća nevoljno stezanje mišića rodnice i drugih mišića.
 • ako ne dolazi do dostatnog navlaživanja.

Obratite se liječniku

 • ako ste vi ili vaš partner/ica
 • zabrinuti zbog svog spolnog života.
 • iskusili bolove tijekom snošaja. To može biti znak infekcije ili bolesti.
 • bili izloženi kemijskim tvarima ili spolno prenosivim bolestima.
 • bili spolno zlostavljani ili silovani.
 • ako muškarac ima produženu erekciju koja nije praćena spolnom željom.

U slučaju ove ozbiljne bolesti, nazvane prijapizam, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Uzroci

Mnogi čimbenici i tjelesne i psihološke naravi mogu utjecati na spolne reakcije i uspješnost spolnog života. Ozljede, bolesti i lijekovi pripadaju tjelesnim utjecajima, a osim toga postoji sve više dokaza da kemijske tvari i drugi zagađivači iz okoliša mogu škoditi spolnoj aktivnosti.

Što se tiče psiholoških čimbenika, spolna smetnja može imati korijene u traumatskim događajima poput silovanja ili incesta, osjećaju krivnje, nedostatku samopouzdanja, potištenosti, kroničnom umoru, određenim vjerskim uvjerenjima ili bračnim problemima.

Muškarci

Prerana ejakulacija rijetko ima tjelesne uzroke – iako je problem katkad povezan s neurološkim poremećajem, infekcijom predstojne žlijezde (prostate) ili mokraćne cijevi. Mogući psihološki uzroci uključuju tjeskobu, osjećaj krivnje vezan za spolnost i ambivalentan odnos prema ženama.

Kad muškarac osjeća bol tijekom snošaja, uzrok je obično tjelesne naravi – infekcija predstojne žlijezde (prostate), mokraćne cijevi ili muške spolne žlijezde ili alergijska reakcija na spermicid ili kondom.

Infekcije mogu pokrenuti spolno prenosive bolesti poput klamidije i genitalnog herpesa. Bolne erekcije može uzrokovati Peyronijeva bolest, fibrozni plakovi na gornjoj strani spolnog uda koji često izazivaju njegovo savijanje tijekom erekcije.

Bolove mogu izazvati i rak penisa ili testisa i artritis donjeg dijela leđa.

Retrogradna ejakulacija javlja se u muškaraca kojima je učinjena operacija predstojne žlijezde ili mokraćne cijevi, bolesnicima koji uzimaju lijekove za održavanje mokraćnog mjehura otvorenim ili boluju od dijabetesa – bolesti koja može oštetiti živce odgovorne za zatvaranje mokraćnog mjehura tijekom ejakulacije.

spolne smetnje
Spolne smetnje

Uzroci spolnih smetnji kod žena

Smetnje u postizanju spolnog uzbuđenja i vrhunca mogu imati slične uzroke. Mogu biti tjelesne naravi (lijekovi, bolest, nedostatak hormona, ginekološki čimbenici, neodgovarajuće podraživanje) ili psihološki (stres, umor, potištenost, strah od neuspjeha, problemi s partnerom).

Među najčešćim uzrocima je neslaganje s partnerom koje traje duže vrijeme te neodgovarajuće podraživanje od strane partnera. Konačno, s godinama spolna želja može oslabjeti iako postoje velike individualne razlike.

Nazivi pod kojima ćete naći podrobnije obavijesti naznačeni su podebljanim kosim slovima.
Bol tijekom snošaja može se pojaviti iz brojnih razloga, a mjesto pojavljivanja katkad ukazuje na uzrok.

Bol u predjelu rodnice može biti posljedica upale, poput upale mokraćne cijevi. Isto tako, tkivo rodnice može se stanjiti i postati osjetljivije tijekom dojenja i menopauze.

Bolovi koji se javljaju dublje mogu potjecati iz zdjelice, kao što je to slučaj kod endometrioze, zdjeličnih priraslica ili abnormalnosti maternice.

Isto tako, bol može imati psihološki uzrok, poput straha od ozljeđivanja, osjećaja krivnje vezanih za spolnost, straha od trudnoće, straha od ozljeđivanja nerođenog djeteta ili sjećanja na prethodno bolno iskustvo.

Vaginizam može također biti izazvan ovim psihološkim uzrocima. Ili može početi kao reakcija na bol te se zadržati i pošto bol nestane. Oba partnera trebaju razumjeti da je stezanje rodnice nevoljna reakcija kojom žena ne može upravljati.

Slično tome, nedostatno vlaženje je nevoljno i može biti dio složenog kruga: slaba spolna reakcija može dovesti do neodgovarajućeg vlaženja, koje može dovesti do osjećaja neugode, koji zatim dovodi do još slabije spolne reakcije, i tako dalje.

Liječenje

Bez obzira na to koji od partnera ima spolnu smetnju, važno je da oba partnera razumiju o čemu se radi. Oba partnera mogu pridonositi i problemu i njegovu rješavanju.

spolne smetnje
Spolne smetnje


Spolne smetnje kod muškaraca

Prerana ejakulacija često se uspije spriječiti tehnikom »stezanja«, vrstom biofeedbacka. Ova metoda ima visoku stopu uspješnosti, a opetovana primjena obično dovodi do boljeg prirodnog upravljanja ejakulacijom.

Kad osjetite da će doći do orgazma, izvucite spolni ud iz ženine rodnice ili joj dajte znak da prestane s nadraživanjem. Zatim vi (ili ona) nježno palcem i kažiprstom pritisnite glavić spolnog uda, zaustavljajući vrhunac.

Nakon 20 ili 30 sekundi, ponovno nastavite sa snošajem. Pošto nekoliko puta ponovite isti postupak, nastavite sa snošajem sve do ejakulacije.

Imajte na umu da prerana ejakulacija može biti upozorenje na složeniji poremećaj čije psihološke aspekte treba istražiti tijekom liječenja. Oslanjanje na samo tjelesno upravljanje može prikriti simptom bez rješavanja uzroka.

Zakašnjela ejakulacija često se liječi smanjivanjem tjeskobe, straha te podukom o upravljanju nastupom ejakulacije. Vježba usredotočivanja na uzbuđenje koja je opisana na kraju ovog poglavlja također može pomoći. Trebate pričekati s prodiranjem sve dok ne osjećate daje ejakulacija neizbježna.

Retrogradna ejakulacija može se ispraviti operacijom koja omogućuje zatvaranje zaliska na bazi mokraćnog mjehura. No u načelu se radi o bezopasnom poremećaju koji uglavnom postaje problem onda kad se želi imati djecu. Tada je moguće iz mokraćnog mjehura izvući spermu za umjetnu inseminaciju.

Uzrok nedostatka spolne želje u muškarca može biti tjelesna bolest, hormonski poremećaj ili lijekovi koji djeluju na spolnu želju. Može se raditi i o psihološkim uzrocima, uključujući depresiju ili probleme u odnosima s drugim ljudima koje psihoterapeut može pomoći prepoznati.

Spolne smetnje kod žena

Probleme sa spolnim uzbuđivanjem može biti teško riješiti ako osoba nikad nije iskusila spolno zadovoljstvo. Osmišljene su terapije koje bolesnici pomažu da se opusti, postane svjesna onoga što osjeća u vezi sa spolnošću te se riješi osjećaja krivnje i straha od odbacivanja.

Vježba usredotočivanja na uzbuđenje opisana na kraju ovog poglavlja također može pomoći.
U žena u postmenopauzi oskudna lubrikacija rodnice može se lako ispraviti sredstvima za navlaživanje i podmazivanje rodnice koja se mogu kupiti u ljekarni ili odgovarajućoj trgovini, bjelancetom ili slinom. (Međutim, imajte na umu da proizvodi koji se temelje na ulju mogu izazvati infekciju.)

Neodgovarajuće podmazivanje rodnice u zdrave žene koja nije u menopauzi može biti odraz prigušenog spolnog odgovora ili neodgovarajućeg uzbuđivanja od strane partnera.

Istražite svoje osjećaje u vezi sa spolnošću i pokušajte se osloboditi osjećaja krivnje i straha od odbacivanja. Produžena predigra, masturbacija te tehnike opuštanja mogu pomoći.

Kod nesposobnosti postizanja orgazma, iznošenje svojih želja u vezi sa spolnom predigrom i spolnim odnosom partneru predstavlja ključni, prvi korak ka postizanju zadovoljstva, lako liječenje eksperimentalnom terapijom, psihoanalizom ili bihevioralnom modifikacijom može koristiti, morate shvatiti da orgazam (posebice istovremeno doživljavanje orgazma) nije nužan za kvalitetne spolne odnose.

Što se tiče pojave bolova tijekom snošaja, kao prvo, pobrinite se da postoji odgovarajuće podraživanje i lubrikacija. Liječnički pregled može otkriti da postoji potreba za liječenjem upale, odstranjivanjem ožiljaka oko djevičnjaka (himena) ili nježnim rastezanjem bolnih ožiljaka oko otvora rodnice.

Endometrioza i zdjelične priraslice često se mogu liječiti laserom radi uklanjanja takozvanih dubokih bolova. Tegobe povezane s promjenama koje prate menopauzu mogu se ublažiti nadomjesnim hormonskim liječenjem (vidi Menopauzalne tegobe).

Ako je bol i dalje prisutna, možda se pomoću psihoterapije može otkriti skrivene strahove od spolnog odnosa. Pomoću vježbi usredotočivanja na uzbuđenje može se naučiti odgovarajuću predigru te maknuti naglasak sa snošaja sve dok oba partnera ne budu za to spremna. Osiguravanje točnih informacija može smanjiti strah od trudnoće ili ozljeđivanja fetusa.

Vaginizam je teško izliječiti bez stručne pomoći. Skupina za pružanje podrške ženama koje boluju od vaginizma, preporuča psihoterapiju ili skupnu terapiju. Ako imate partnera, zajedno odaberite odgovarajuću terapiju u sigurnom okruženju koje vam pruža potporu.

Terapeut će vam možda predložiti da, kako biste navikli svoje tijelo na osjećaj prodiranja (penetracije), u rodnicu ulažete niz proširivača rodnice (vaginalnih dilatatora), pri čemu je svaki sljedeći malo širi od prethodnog.

Tempo privikavanja određujete sami sve dok se ne osjećate opušteno pri uvođenju proširivača koji je velik kao spolni ud vašeg partnera u erekciji.

Pomoću vježbi stezanja i opuštanja možete naučiti upravljati mišićima rodnice te poboljšati svoje reakcije na spolne podražaje.

Isto tako, psihoterapija može povećati spolnu želju, poboljšati umijeće komuniciranja i riješiti unutrašnje sukobe povezane sa spolnošću. Uz psihoterapiju i podršku partnera, stopa uspješnosti je dobra.

Alternativni načini liječenja spolnih smetnji

Neki problemi vezani za spolni život su normalni. Na primjer, žene koje započinju novu ili prvu vezu mogu se nakon spolnog odnosa osjećati bolno i osjetljivo. Primijenite sredstvo za podmazivanje i navlaživanje (lubrikans) koje se može kupiti u trgovini ili bjelance jajeta.

Za opuštanje, uronite u toplu kupelj te dodajte 5 kapi eteričnog ulja lavande.
Joga i meditacija osiguravaju potrebno umno i psihičko opuštanje za nekoliko bolesti, na primjer vaginizam.

Opuštanje pomaže liječenje i ublažava tjeskobu izazvanu spolnom smetnjom. Masaža je iznimno uspješna u smanjivanju stresa, posebice ako je izvodi partner.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU