back to top

Hranjiva vrijednost rajčice

Izvrsna je u juhama, salatama, pizzama i tjestenini, sa svojom dobrom mješavinom hranjivih sastojaka, rajčica je još jedna od ključnih namirnica za dobro zdravlje djece.

Rajčica je puna zdravog beta karotena i vitamina C i E. No pravi junak zdravlja je likopen, biljna kemikalija koja se bori protiv bolesti, a rajčici pruža njezinu crvenu boju i djeluje kao antioksidans. Osim što sprječava rak, likopen može olakšati astmu i kožu zaštiti od opeklina izazvanih sunčanjem.

Istraživanja pokazuju da likopen može zaštiti od raka prostate, pluća, probavnog sustava i dojke pa potičite svoju djecu da redovito jedu rajčicu da bi tako mogli spriječiti te bolesti u njihovoj odrasloj dobi. Prema studijama, jedenje dovoljnih količina rajčice upola smanjuje rizik od raka trbušne šupljine i za 60 posto smanjuje rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Naročito je važno navesti dječake da jedu rajčicu, jer pet studija upućuje na to da dovoljan unos likopena za 30 do 40 posto smanjuje rizik od raka prostate.

Osim što pomaže u zaštiti protiv raka, rajčica, zahvaljujući likopenu, pomaže pri sprečavanju bolesti srca.

Beta karoten i vitamin C, kojih ima u rajčici, povezani su sa smanjivanjem simptoma astme. No istraživanje pokazuje da likopen može olakšati i astmu. To je potrebno još dodatno istražiti, no astmatičnoj djeci sasvim sigurno neće štetiti.

Rajčica može pomoći pri zaštiti djece od štetnih učinaka sunca. Istraživanje pokazuje da se likopen nakuplja u koži, gdje njegova svojstva antioksidansa potencijalno pomažu smanjiti štetni učinak ultraljubičastog svjetla. Potrebno je provesti još mnoga istraživanja kako bi se potvrdili ti nalazi i postoji mala vjerojatnost da će rajčice ikada zamijeniti tradicionalne metode zaštite od sunca. No nekoliko mini rajčica pojedenih tijekom piknika neće naštetiti.

Ako su kečap, umak od rajčice za tjesteninu i pizza jedini način da u svoje dijete unesete rajčicu, nemojte paničariti. Kuhana je rajčica zgusnutiji izvor likopena i tijelo ga može bolje upiti. Dodavanje masnoće dodatno potiče iskorištavanje likopena – što je savršen razlog da pizzama i jelima s tjesteninom dodate sir.

Rajčica se može pripremati na puno načina, pa ne očajavajte. Djeca vole “crvene juhe” ili im možete ponuditi finu opranu rajčicu da je pojedu kao jabuku.

Ako imate vrt ili malo veći balkon možete je i sami uzgajati. Brzo raste, ne treba je posebno njegovati, a uspijeva svugdje. Nema ništa bolje nego ubrati iz vrta i odmah poslužiti na stolu. Možda se to dopadne i vašim ukućanima.

Zapamtite, rajčica je zdrava, a i lako dostupna, skoro svaka trgovina mješovite robe je ima. Iskoristite njezine prednosti!

Foto: mirounga/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma