back to top

Pilates vježbe za opuštanje

Pilates je oformio njemački trener Joseph H. Pilates 20-tih godina prošlog stoljeća. Metoda obuhvaća više od 500-tinjak različitih vježbi, a to je metoda vježbi na koju se treba koncentrirati na svakom pokretu koji se izvodi polako, a popraćen je dubokim i kontroliranim disanjem koje pospješuje funkcioniranje mišića, odnosno osvješćivanje cijeloga tijela.

Osim na podu, vježbe se izvode i na posebnim spravama, pa možemo reći da postoji fitness pilates i rehabilitacijski pilates, a zajedničko im je da nam oboje služe u svrhu razvijanja mišića, kako bi nam tijelo bilo napeto i za opuštanje kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža općeg držanja.

Kod izgradnje mišića koje istežemo, doći ćemo do fascinirajućih rezultata gdje ćemo dotjerati svoju figuru, te tako steći i gipkost pokreta. Nadalje pilates vježbe ublažavaju upale tetiva, lumbalnu bol, bolove u zglobovima, vratu, cijele kralježnice, skoliotično držanje, a pošto se i prati kontrola disanja, stječe se bolja koordinacija tijela, izbacuje se stres i opća napetost u mišićima.

Redovitim vježbanjem pilatesa, ako se vježbe izvode lagano i redovito, imaju blagotvorni učinak na naš organizam te nam pomažu da ostanemo dobrog zdravlja.

Pilates i yoga djeluju slično, kada ih promatramo s aspekta gimnastičkih pokreta, obje discipline se baziraju na individualnosti svakog tko vježba, a vježbe se rade bez pritiska, znači do granice boli, polako, bez naglih pokreta i uvijek uz stručno vodstvo trenera.

Za vježbanje je dovoljno imati prostirku za pod, a dodatna oprema koja se upotrebljava u pilatesu je lopta, elastična vrpca, krugovi od kaučuka, a ako postoje sprave to su reformer, ladder barrel, cadillac, itd.

Fitness pilates je za sve one ljude koji bi htjeli poboljšati svoje zdravlje, za sportaše koji teže ka boljim rezultatima te za sve one koji bi trebali ispraviti svoje držanje. Ovu metodu mogu voditi plesači, instruktori pilatesa, yoga majstori, kondicioni treneri, majstori aerobike.

  Najbolji program vježbanja

Rehabilitacijski pilates je za sve one ljude kojima je potrebna vježba nakon operacijskih zahvata jer dobro znamo da mišići atrofiraju poslije različitih tjelesnih ozljeda. Ovu metodu mogu voditi fizioterapeuti, kiropraktičari, osteopati, pa i pilates instruktori koji su u uskoj povezanosti s bilo kojim liječnikom, odnosno specijalistom.

Kralježnica i zglobovi se vrlo dobro tretiraju kod pilates vježbi, a dobro znamo da je ona stup našeg organizma, ona nosi cijelo naše tijelo, a zglobovi joj potpomažu.

Zato i pretilost, koja je danas zastupljena u cijelom svijetu je otrov za naš organizam, nezdrava hrana ili nedovoljan unos vitamina, minerala i oligoelemenata sve to utječe na naše zdravlje, zato se pokrenite i ne odgađajte, već prisilite samoga sebe da vaše tijelo počne vježbati koliko god vam to zvučalo naporno, ali vjerujte da će vam vaše tijelo u poodmaklim godinama biti zahvalno.

Foto: Karramba Production/Shutterstock

 

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU