HomeLifestylePoložaji za dojenje

Položaji za dojenje

Rodili ste? Umorni ste, neispavani, iscrpljeni i u bolovima. I onda stiže dojenje. Mnoge žene u strahu od poroda se zapravo ne pripreme za ono što slijedi poslije. Ali sve će biti u redu, udahnite i izdahnite i krenite u nove pobjede.

Male bebe imaju želudac veličine pikule, stoga ne sisaju puno, ali sisaju češće. Vaše prvo mlijeko, kolostrum, poteći će već prilikom prvog sisanja, odnosno kada nakon poroda dobijete svoju bebu na prsa. S vremenom, bebin se želudac rasteže i raste, s tjedan dana on je veličine jajeta.

Sigurno ste mnogo puta čuli ili pročitali izraz “dojenje na zahtjev”, ali niste sigurni što to točno znači? U većini hrvatskih rodilišta beba je od prvog dana uz vaš krevet, što vam olakšava brzom odgovaranju na njezine potrebe.

Trenutna preporuka liječnika je baš to dojenje na zahtjev. Beba višak mlijeka bljucne tako da nije vjerojatno da ćete previše nahraniti svoju bebu. U početku će vam se to činiti nemogućom misijom, ali s vremenom i zapravo svakim novim dojenjem, ćete uspostaviti ritam spavanja i hranjenja. Kažu strpljen – spašen.

Postoje mnogi različiti položaji za dojenje, jedni od najraširenijih su: položaj kolijevke, unakrsni položaj kolijevke, ragbi (nogometni) položaj i ležeći položaj.

Položaj kolijevke

Položaj kolijevke je vjerojatno najčešći položaj koje koriste mame. Recimo da dojite na desnu dojku, primite dijete desnom rukom po dužini cijelog tijela. Tako da vaš lakat služi kao potpora za glavicu. Kada beba širom otvori usta i počne tražiti bradavicu lagano ju približite dojci tako da ustima zahvati i dojku, a ne samo bradavicu.

Unakrsni položaj kolijevke

Unakrsni položaj kolijevke se koristi ako imate problema sa samim procesom bebinog hvata dojke. Ako dojite iz lijeve dojke, bebu primite s desnom rukom, tako da joj glavica bude na vašem dlanu. Beba je okrenuta na bok, trbuhom na vaš trbuh. U ovom položaju možete slobodnom rukom, koja je na strani gdje i dojka, pridržavati dojku i usmjeriti je prema bebi.

Ragbi položaj

Ragbi položaj neki nazivaju i položaj nogometne lopte. Nazvati je po načinu na koji ragbijaši nose loptu, onako ispod ruke. Ovaj položaj najčešće koriste mame blizanaca, mame koje su rodile carskim rezom ili one s velikim dojkama.

Ležeći položaj

Ležeći položaj je posebno koristan u početnim danima dojenja, dok ste još u bolnici, kod kuće dok ležite ili tijekom noćnih podoja. Lezite na lijevi bok, a tako mora i beba ležati, bočno, prema vama. Pazite da joj je i glavica okrenuta prema vama.

Ne postoji idealan položaj, samo iskustvom i strpljenjem ćete pronaći položaj koji odgovara i vama i bebi. Pokušajte više načina, a jednom kad se uhodate, bit će vam smiješne početničke muke.

Foto: Ipatov/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj