back to top

Badem u prevenciji tumora

Badem spada pod koštuničavo voće iako se često svrstava pod orašaste plodove. Blizak je višnji, šljivi, marelici i breskvi. Oduvijek je bio namirnica koja se zbog svojih blagodati koristila za zdravlje čovjeka. Postoje dvije vrste badema, a to su slatki badem kojeg konzumiramo svakodnevno i gorki badem. Razlika između slatkog i gorkog badema je ta da je gorki badem kraći i širi, ali i jako gorak pa nije jestiv. Ipak, bogat je vitaminom B17 pa je tako i vrlo ljekovit.

Badem je nutritivno bitna namirnica bogata vitaminima, mineralima aminokiselinama i vlaknima. Važan je za probavu jer se njime hrane dobre bakterije u probavnom sustavu.

U njima pronalazimo i bogatstvo nezasićenih masnih kiselina. Samo 10 dkg badema sadrže 50 grama masti. U njima pronalazimo velike količine magnezija, fosfora, riboflavina i vitamina E.

Vrlo su važna namirnica za prevenciju bolesti srca i krvnih žila. Smanjuju srčani udar za do 40% jer u sebi imaju mnogo nezasićenih masnih kiselina. Za prevenciju srčanih bolesti trebalo bi iz prehrane izbaciti zasićene masne kiseline tj.  meso zamijeniti nezasićenim masnim kiselinama iz badema i ostalih sličnih namirnica. Za to je bitna i kombinacija ostalih minerala i vitamina, a tu posebice važnu ulogu igra vitamin E.

Smanjuju i razinu lošeg kolesterola te utječu na pravilnu regulaciju šećera u krvi. Izbacite iz prehrane namirnice s visokim glikemijskim indeksom i unosite namirnice koje će prirodno regulirati šećer. Samo 60 grama badema dnevno može smanjiti glikemijski indeks i pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Uvrstite u svoju prehranu 100 grama badema dnevno i to će vam pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Ova doza badema ima čak 100% dnevne potrebe za vitaminom E koji je jedan od najvećih antioksidansa. Kožica badema iznimno je ljekovita. Sadrži čak 20 flavonoida koji u kombinaciji s vitaminom E djeluju dvostruko štiteći nas od raka.

Danas se badem može naći u svim prodavaonicama hrane. Uglavnom se prodaju bez ljuske. Kod kupovine pripazite da su plodovi čvrsti i tvrdi i da su slatkastog mirisa. Gorak i jak miris badema znak je da se radi o pokvarenim plodovima. Čuvajte ga na hladnim i tamnim mjestima u zatvorenim posudama. U hladnjaku može zadržati ljekovita svojstva i do godine dana. Kupujte bademe s kožicom jer ona sadrži flavonoide koji su jako zdravi i štite od raka.

Foto: Almonds/freeimages

DRUGI UPRAVO ČITAJU