back to top

Pravilan odgoj djece

U današnjem užurbanom načinu života, roditelji često zaborave na neke osnovne stvari odgoja. Kako bi bili sigurni da pravilno odgajate svoje dijete, u nastavku vam donosimo nekoliko jednostavnih pravila odgoja, uz koja se vaše dijete neće osjećati zapostavljeno.

Od malih nogu trebate svoje dijete učiti da vam pomaže. Pod tim ne mislimo da posprema kuću umjesto vas, nego da ga malo po malo uključujete u male kućanske poslove, i to tek od njegove treće do pete godine. Pomaganje djeteta znači da neki posao obavlja s vama. Kako će dijete odrastati, tako ga učite složenijim poslovima, a kada odrastu bilo bi dobro kada bi ih naučili kako primjerice peglati ili zaštiti gumb, kako bi se znali snaći kada ostanu sami.

Učite svoju djecu od malena na lijepe stvari, pod tim mislimo na umjetnost i ostale ljepote života. Vodite svoje dijete na predstave, izložbe, koncerte, i druge vrste događanja, kako bi kasnije imali potrebu za ljepšim životom. Svaki novac koji potrošite na tako, je novac koji ste sigurno dobro potrošili.

Neka se vaše dijete bavi sportom! Naravno, samo sportom koji se vašem djetetu sviđa. Najbolji dječji sport je grupni sport, u kojem će se učiti na dijeljenje. Dva do tri sata na tjedan je sasvim dovoljno da bi dijete treniralo duh i tijelo.

Nema djeteta kojem roditelji ne kupuju previše. Od malih nogu, obasipa ih se poklonima i igračkama, kako bi se dijete veselilo, no malo nakon što im se igračka pokloni, dijete na nju zaboravlja. Zato je poželjno da se maknete od ove ružne navike, i da ne učite dijete da stvari uzima zdravo za gotovo. Normalno je da djeca žele nešto, ali je isto tako normalno i da se moraju naučiti kako se izboriti s nezadovoljstvom i frustracijom kada ne dobe ono što žele.

  Frustracije kod djece

Edukativne igre su najbolje igre, jer stimuliraju kreativnost i maštu. Edukativne igre treba igrati s djecom, a za to vam neće trebati puno igračaka i vremena. Upotrijebite predmete koje svakodnevno koristite u kući, kako bi naučili dijete što je što. Potrebno je samo malo kreativnosti kako bi ubili dosadu.

Foto: Kletr/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU