Pravilna prehrana prema dobi

Neke su namirnice uvijek zdrave i poželjne u prehrani, kao primjerice lisnato povrće ili voće. No, neke namirnice će vam puno bolje sjesti u određenoj životnoj dobi. Zato se za određena životna doba preporučuju različite namirnice.

To ponajviše ovisi o potrebama tijela za različitim vrstama vitamina. Primjerice u 20-im vam treba prije svega vitamina C, a nakon 40-e potrebno je unositi i dosta vitamina E. To ne znači da više uopće ne trebate unositi hranu koja ima neki drugi vitamin, štoviše, ravnoteža prije svega.

Od 20 do 30 godina

U ovoj životnoj dobi žene moraju paziti na svoje reproduktivne organe i stoga održavati razinu željeza na visokoj razini. Osim ribe, bijelog mesa, dobro je jesti integralne žitarice.

Vitamin C pak ima ulogu kod stvaranja kolagena, zato bi ga, a i radi svih njegovih drugih prednosti, bilo dobro jesti što više.

Od 30 do 40 godina

Omega-3 masne kiseline su u ovoj životnoj dobi najvažnije. Štite od razvoja različitih bolesti, počevši od srčanih pa do proširenih vena. Riba, plodovi mora bi vam se trebali naći na meniju barem dva do tri puta tjedno. Najbolje će biti da to jedete pečeno.

Bitno je unositi i dosta kalcija i folne kiseline, pogotovo ako ste trudni ili razmišljate o trudnoći. Naravno, neizostavne su i velike količine voća i zelenog lisnatog povrća.

Iza 40-e godine

Lagano se približavate godinama kada vas može početi mučiti okoštavanje ili osteoporoza. Stoga bi trebalo o tome početi razmišljati na vrijeme i u organizam unijeti što više kalcija.

Najbolje će to biti konzumiranjem mliječnih proizvoda i soje. Sad je već bitno unositi dosta vitamina E kojega ćete prije svega naći u maslinovom ulju te orašastim plodovima, primjerice bademima ili lješnjacima.

Foto: michaeljung/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma