HomeLifestylePrednosti trčanja

Prednosti trčanja

Što biste napravili kada bi vam rekli da smijete jesti što poželite, a unatoč tome i dalje imate vitku i zategnutu figuru. Osim toga prštite kreativnošću i um vam je prekrasno bistar i budan. Ispunjeni ste veseljem, a negativna energija kao da je iščezla. Sve to i više od toga možete postići ako samo 30 minuta dnevno trčite.

Ako još niste počeli, ne brinite, za trčanje je uvijek pravo vrijeme.

Boravak u prirodi

Jedna od velikih prednosti trčanja je boravak u prirodi. Tako se vaše stanice opskrbljuju svježim kisikom. Pogotovo mozak. Kisik opskrbljuje srčani mišić, sagorijeva kalorije i samo povišenom izmjenom kisika razgrađujemo prekomjernu težinu. Kisik hrani vitalnost i životnu energiju.Trčanjem pluća postaju mijeh. Samo trebate polagano trčati.

Povećavanje kreativnosti

Pri jutarnjem trčanju možete u par minuta riješiti probleme prethodnoga dana, isplanirati i promisliti novi dan. Naime, trčanje otvara desnu, kreativnu polovicu mozga. Razlog tome je što polagano trčanje prožima mozak sa 100 posto više kisika. To udvostručuje moć razmišljanja i oslobađa more hormona kreativnosti. Tijelo se opušta i um se čini kristalno jasnim.

Nakon 3 mjeseca trčanja možete jesti što i koliko god hoćete

Kada kao neistrenirani počnete trčati, sagorite u pola sata 0,1 gram masti, a to jedva odgovara veličini glave pribadače. No, za samo 4 tjedna vaši mišići sagorijevaju već 5 grama, dakle 50 puta više masti. A za 12 tjedana to je već 25 grama. Naime, trčanje s vremenom mijenja vašu tjelesnu kemiju, nakon 3 mjeseca smijete jesti što i koliko god želite, jer tada se više ne možete udebljati. Treningom u vašem tijelu naglo raste količina enzima koji razgrađuju masti. Mišićna se masa povećava, masti se otapaju. Osim toga, masne su stanice napadnute na više mjesta.

  Što je cijepljenje

Mršavite u snu

Najradosnija vijest je sigurno da trčanje za 25 posto povećava ukupni metabolizam, i to tijekom cijelog dana. Čak i kada spavate, vaše tijelo i dalje sagorijeva masti. ako svaki dan trčite, pokrećete stroj za sagorijevanje masti, a onda vam preostaje samo zaspati i prepustiti se mršavljenju.

Trčanje budi tjelesnu inteligenciju

Tko trči, ne mora razbijati glavu sa zdravom prehranom. Tijelo se trčanjem prožima deseterostrukom količinom kisika. Time se nakon nekoliko tjedana treninga budi tjelesni centar za instinkte: tjelesna inteligencija. Ona se brine da tijelo nesvjesno sastavi svoj meni. Kao dijete, koje instinktivno zna kad mu je dosta.

Foto: Chepko Danil Vitalevich/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj