back to top

Maska od zobi

Često su nam najbolje stvari nadohvat ruke, a da toga nismo ni svjesni. Ako nam je koža na licu suha, ispucala ili puna mitesera, nije jedino rješenje skupa i nedostupna krema s polica ljekarne. Još bolja opcija je jeftina i vjerojatno je imamo u kuhinji, a naziva se zob!

Zob je jedna od najraširenijih žitarica, a osim za jelo, koristi se i u zdravstvene svrhe. Smiruje probavne tegobe i upale crijeva zbog flavonoida koje sadrži.

Zrnje zobi obiluje hranjivim sastojcima, sadrži vitamine B2, B5 i E vitamin, minerale kalcij, željezo, mangan i cink, te ulje i male količine alkaloida. Zbog svih tih sastojaka zob se u prošlosti koristila za liječenje kožnih bolesti, kao što su čirevi i bubuljičavost.

Maska od zobi

Upravo zbog vitamina B2 koji održava kožu zdravom, te vitamina E i ulja koje djeluje kao ovlaživač kože, maska od zobi je učinkovito sredstvo za suhu kožu, temeljito čišćenje lica, pa čak i pomlađivanje kože. S obzirom da zob sadrži i vitamin H, te oleinske i linolenske masne kiseline, dobar je i piling od zobi koji se radi s dodatkom meda ili smeđeg šećera.

Za masku od zobi potrebno nam je mlijeko i maslinovo ulje ukoliko imamo suhu kožu, te naravno neizostavna zob. Zob je potrebno usitniti, a potom natopiti mlijekom. Tako natopljenu zob izmiksamo s maslinovim uljem dok ne dobijemo čvršću smjesu. Tako dobivenu smjesu nanesemo na lice i vrat i ostavljamo da djeluje 15 do 20 minuta. Nakon toga izmasiramo lice i operemo u toploj vodi. Osim dodatka maslinova ulja možemo dodati jogurt ili kefir, koji čiste i osvježavaju kožu lica.

Ovisno o tipu kože, izaberemo što je najbolje za naše lice. Maslinovo ulje se uvijek preporučuje ako se radi o suhoj koži, a za masnu je bolje maslinovo ulje zamijeniti jogurtom.

Nakon ovog tretmana lice će nam biti čisto i hidratizirano, te mekano na dodir. Maska od zobi čak djeluje i na ravnanje malih bora, pa se zato koristi i za pomlađivanje lica.  Blagodati zobi u kozmetičke svrhe su kao što vidimo mnoge, pa nema razloga da ostane samo prehrambena namirnica.

Foto: H. Zell/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU