Prehrana i trčanje

Krenuli ste s trčanjem i muči vas prehrana. Što bi bilo dobro jesti što više, a što izbaciti iz jelovnika. Evo nekoliko savjeta kojih bi se bilo dobro pridržavati kako biste što prije ostvarili dobre rezultate.

1. Banana svakog dana

Paketić lakoprobavljivih ugljikohidrata, magnezija i kalija najbolji je preduvjet za pobjedu. Idealni zalogaj za mozak, živce i mišiće.

2. Zob smiruje trkačke živce

Zobene pahuljice sadrže i lihenin. Ta sluzava tvar oblaže nervozni želudac zaštitnim slojem i umiruje čitav organizam.

3. Jabuka aktivira mišiće

Tko se znoji, gubi kalij. Ako živcima ponestane te mineralne tvari, tek će štedljivo davati poticaj mišićima, nedostaje snaga za sljedeći korak. Jabuka će se pobrinuti za novu pošiljku. Idealni partner uz jabuke je mineralna voda. Ona usto doprema magnezij, mineral za živce. Najbolje piće za trkače je sok od jabuke s mineralnom vodom.

4. Punozrnati proizvodi obnavljaju snagu

Sportašu je potreban vitamin B za metabolizam ugljikohidrata i energije: za rad bubrega, agilne mišiće i mozak koji brzo kopča. Sva sila tog vitamina nalazi se u proizvodima od cjelovitog brašna, ali i u krumpiru, kvascu ili mahunarkama.

5. Voće se brine za sočne ideje

Šećer sadržan u voću je fruktoza, čija je prednost jer ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi, za razliku od grožđanog šećera i čokolade, nego kontinuirano doprema mozgu njegovo gorivo. Na jelovniku trkača nalazi se 5 porcija voća dnevno. Suho je voće također idealno, budući da je prepuno minerala.

6. Okruglice zaokružuju trčanje

Tjestenina, riža i krumpir izvor su ugljikohidrata u koje se sportaš može pouzdati. Dopremaju energiju i ne debljaju, ali jedino ako se jedu bez umaka!

7. Napitak od banane umjesto izotoničkog napitka

  Kako do bolje kondicije

Zrela banana s crnim točkicama na kori sadrži 90 posto voćnog šećera koji se brine za brzu energiju te 10 posto dugolančanih ugljikohidrata za dugotrajnu energiju. Kod poluzrele, zelenkaste banane je obrnuto. Postupite poput vrhunskih sportaša; izmiksajte zrele i poluzrele banane s malo mineralne vode i pojedite prije treninga.

Foto: Alexander Dashewsky/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU