back to top

Oprema za trčanje

Počeli biste trčati, ali ne znate što vam sve treba. Osim volje i želje, još je nekoliko sitnica potrebno kako biste primjereno i pripremljeno odradili svoj trening.

Kao prvo, vrijeme trčanja. Jutro je najpreporučljivije doba za trening. Zašto? Jer je jutarnji zrak osjetno svježiji. Popodne i uvečer udišemo više štetnih tvari iz zraka, ozon ujutro nije problem. Osim toga, tko trči natašte, prisiljava organizam da sagorijeva masti jer krvlju kruži samo mala količina brzo korištenog šećera.

Nemojte nikada trčati bez osnovnih stvari. Pročitajte što vam je potrebno za trčanje.

Vježbe istezanja

Iz kreveta izlazite ukočeni, riskirate povredu ako u tom stanju pojurite. Najbolje je da 5 minuta hodate žustrim korakom, kako bi se tijelo zagrijalo na odgovarajuću  radnu temperaturu. Zatim stretchingom opustite mišiće i razgibajte zglobove.

Prikladna obuća

Naši su geni navikli na rahlo šumsko tlo. Danas ga mora zamijeniti visoka tehnologija, kako nam asfalt ne bi uništio tijelo. Je treba vam vrhunski i najskuplji model, bitno je da vam je tenisica po mjeri. One vas moraju podupirati i ublažiti udarce.

Pola litre vode

Čak i ako polako trčite, nakon nekoliko minuta se počinjete znojiti. A na gubitak vode organizam reagira opadanjem tjelesne i mentalne snage. Nikakvo čudo; čovjek se ipak sastoji od 60 posto vode. Budući da se gube i minerali, najbolje izaberite mineralnu vodu za piće. Obratite prvenstveno pažnju na to sadržava li u obilnim količinama sportaške minerale kalcij i magnezij.

Zaštita od sunca odnosno kape i rukavica ako su zimski uvjeti

Tko se znoji, u opasnosti je da zadobije snažne opekotine od sunca. Dobro se namažite prije no što krenete i kapom zaštitite tjeme. Ako je pak hladno, preko glave i šije gubi se 40 tjelesne topline. Stoga će vas kretanje ugrijati. Ako vam postane prevruće, jednostavno otkopčajte jaknu.

  Kako spriječiti postporođajnu depresiju

Adekvatna odjeća

Izaberite svijetlu odjeću ako trčite po ulici. Izbjegavajte umjetne materijale i koristite prirodne koje provode znoj da ishlapi u zraku. Što se grudnjaka tiče, izaberite elastični sportski grudnjak koji će vam ublaživati sve pokrete.

Jutarnje trčanje čisti tijelo: tko nakon duljeg perioda bez jela potakne tijelo na aktivnosti, pokreće dinamični proces čišćenja; stanični se otpad odvozi, krv, koža i pluća se također čiste. Dakle, ne trebaju vam nikakve dodatne stvari, ako ste nabavili ovo, spremni ste za trčanje.

Foto: Maridav/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU