back to top

Priprema organizma za vježbanje

joga položaj

Već smo se više puta do sada mogli uvjeriti kako je aktivnost bitna za naš organizam. Prema mišljenju svih vodećih stručnjaka pokazalo se kako je za zdravlje našeg organizma neophodna svakodnevna tjelesna aktivnost. Odnosno bilo koji oblik tjelesne aktivnosti.

Za sve one koji nemaju dovoljno vremena kako bi svaki dan išli na trening preporučamo da to pokušaju činiti barema dva puta tjedno, a sve ostale dane da kod kuće malo rade na jačanju svojih mišića.

Vježbanje nije bitno samo za nas odrasle nego i za djecu. Pogotovo za njih, jer se tijekom perioda kada se organizam razvija događa velik niz promjena koje zahtijevaju zdrave navike prije svega. Tu nastupaju roditelji.

Prije samog vježbanja bitno je pripremiti organizam kako bi sam proces bio što učinkovitiji. Potrebno je znati kako baš u tom periodu priprema tijelo prolazi kroz razne promjene, zbog čega je bitno da ga ne išokiramo previše budući da se radi o nečemu na što vaše tijelo nije naviknulo.

Za vrijeme vašeg vježbanja tijelo prolazi kroz različite faze. Jedna od njih je povišenje tjelesne temperature gdje dolazi do promjena u viskoznosti krvi. Krv počinje cirkulirati brže, a isto tako ta promjena olakšava kontrakcije mišića i povećava elastičnost tkiva i ligamenata.

Sam postupak pripreme je neohodan, a ponajviše kako bi se spriječile brojne ozljede koje mogu nastupiti. Tijekom pripreme dolazi do mnogih drugih aktivnosti. Među njih možemo ubrojiti aktivaciju žlijezda s unutarnjim lučenjem te metaboličke procese.

Svaka priprema traži uspostavljanje optimalne razine funkcioniranja sustava za prijenos kisika kako bi se postiglo stabilno stanje između unošenja i potrošnje energije. Takvo stabilno stanje treba ostvariti postepeno.

  Povraćanje kod bebe

Priprema organizma za vježbanje treba sadržavati sve one strukture kretanja najsličnije prirodnom načinu ljudskog kretanja. To može biti brzo hodanje ili trčanje u trajanju ili kombinacija sa laganim poskocima i vježbama istezanja koje će povećati sposobnost mišića za ono što slijedi nakon toga.

Foto: Guryanov Andrey Vladimirovich/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU