Vitalnost organizma

Vitalnost je bitnija nego što mislimo. Ona nam daje osjećaj snage i aktivnosti. Prehrambenim navikama je možemo povećati ili smanjiti, stoga je dobro usvojiti one koje će nam pomoći da se osjećamo zdravije i bolje u vlastitoj koži.

1. Ostavite koru

Nikada, ako baš ne morate, nemojte guliti voće i povrće. Bolje je temeljito ga oprati i oribati. U kori i tik ispod nje nalazi se najviše vitamina.

2. Sirovo umjesto kuhanog

Kuhanjem se gubi više od pola vitamina C, pirjanjem do 40 posto. Ovaj osjetljivi vitamin najbolje ćete si osigurati ako jedete nekuhanu hranu. Potpuna je besmislica vruća limunada protiv hunjavice. Daljnji osjetljivci na toplinu su vitamini B.

3. Nemojte držati na toplom, podgrijavati, ostavljati da stoji

Držanje na toplom, podgrijavanje, ostavljanje da stoji, namakanje, najveći su ubojice vitamina. Najbolje je kuhati povrće kratko u što je moguće manje tekućine. Idealne metode kuhanja koje štite vitamine su: kuhanje na pari s malo vode, miješanje u tavi (al dente u woku), pirjanje u malo vode, poširanje (kratko zakuhati tekućinu i pustiti da se u njoj lagano skuha riba ili jaje).

4. Štitite od svjetla

Svjetlost uništava mnoge vitamine. Stoga ne biste trebali čuvati mlijeko u prozirnim bocama. Osim toga, povrću je mjesto u pretincu za povrće.

5. Paziti na boju

Jedite mnogo povrća žarkih boja; zeleni grah, špinat, matovilac, kelj, rajčice, papriku. Što je intenzivnija boja, to je više vitalnih tvari. Inače, to isto vrijedi i za voće.

6. Dobro planirajte

Voće i povrće cijelo i samo kratko isprati u tekućoj vodi, narežite tek neposredno prije priprave i na što je moguće veće komade.

7. Bez čaja kada jedete

Crni čaj ometa apsorpciju B1. Stoga najprije pojedite, pričekajte, a zatim popijte čaj.

  Hrana za potenciju

8.  Suho voće umjesto vitaminskih bombona

Ostavite se bilo koje vrste vitaminskih bombona i radije posegnite za suhim voćem, prutićima muslija bez šećera ili studentskom hranom. No, oprez: tu ima mnogo kalorija. Tko je već dobrano ispunio svoj kalorijski račun, trebao bi radije posegnuti za svježim voćem ili povrćem.

9. Sok od naranče

Vitamin C podržava apsorpciju željeza. Dakle, čaša soka dobro ide uz jelo.

10. Snaga za sportaše

Ako se bavite sportom, potrebno vam je više vitamina. Prvenstveno je važno opskrbiti se lovcima radikala, vitaminima beta-karotenom, C i E. Sportašima je isto tako potrebno više vitamina B, niacina i pantotenske kiseline, budući da oni sudjeluju u energetskom metabolizmu i izgradnji mišića.

Foto: altanaka/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU