back to top

Priprema za dolazak bebe

U moru opreme za djecu teško je odlučiti što je ono najvažnije i najpotrebnije. Osnovno je da imate: ormarić ili dio ormara za dječje rublje i pribor za njegu, ležaj za dijete (kolijevka, krevetić), stol ili ormarić s podlogom za previjanje, kupanje i odijevanje.

Zidove prostora za dijete možemo ukrasiti slikama iz dječjih priča. Šarene i lako perive zavjese učinit će prostor veselijim. Poslije, kada dijete počinje sjediti, puzati i hodati, dobro će doći i strunjača od spužve da se dijete može igrati na podu. Tijekom nabave opreme moramo misliti i na to da se sve stvari mogu brisati mokrim brisačem, jer se pri tom najbolje pokupi prašina. Ako su sve dječje stvari na jednom mjestu, ako se lako održavaju i čiste, uštedjet će majci puno truda i energije koja joj je i te kako potrebna.

Odjevni predmeti za dijete obično se počinju pripremati posljednjih mjeseci trudnoće. Za novorođenče će nam trebati mali brojevi bodija i benkica, a za dojenče veće brojeve odjevnih predmeta možemo kupiti i kasnije.

Najmanje što će vam trebati za novorođenče su tri bodija kratkih rukava, tri bodija dugih rukava, jedna flanelska kapica, jedna vunena kapica za zimske dane. Za dojenče će vam trebati najmanje, tri bodija kratkih rukava, tri bodija dugih rukava, šest do osam kompletića hlačica i majci. Ovisno o godišnjem dobu, uvijek dobro dođe nekoliko para štramplica, kapica, odijelo za izlaske zimi ili jaknica.

Kako oprema za dijete čini znatan izdatak, vrijedno je misliti o ekonomičnosti, praktičnosti i kvaliteti. Prije svega, neekonomično je za novorođenče kupovati puno bodija jer će ih dijete brzo prerasti. Tri je najmanji broj koji morate imati. Jedan bodi na djetetu, jedan u pranju, a jedan u rezervi.

  Neugodnosti u trudnoći

Vrlo je važna kvaliteta tih odjevnih predmeta i pelena, odnosno predmeta koji dolaze izravno na djetetovu kožu. U pravilu trebaju biti od mekanijeg platna ili makoa. Svaka primjesa sintetike u tim odjevnim predmetima onemogućila bi da koža normalno diše i da se provjetrava.

Naročito su loši odjevni predmeti od same sintetike, što je često sa štramplama. Ako ne možete kupiti za dijete svu novu odjeću, možete upotrijebiti rabljenu, ali samo one predmete koje možemo dobro prokuhati i preglačati. Takvo pranje i glačanje važi i za novokupljenu odjeću prije prve uporabe.

Danas postoje razna sniženja, sajmovi za trudnice i roditelje, pratite malo događanja i proći ćete puno povoljnije. Sigurno imate neku prijateljicu koja je nedavno rodila ili je njen mališan prerastao nešto te će vam radosno to pokloniti ili posuditi.

Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU