back to top

Priprema biljnih lijekova

Priprema biljnih lijekova na najbolji način. Svaka biljka ima svoj ljekoviti dio koji možemo iskoristiti zavisno od bolesti koju želimo liječiti. Također, svaka ima svoj način pripreme i dijelove koji se koriste. Radi li se o plodovima, sjemenkama, listovima ili korijenima. Važno je znati na koji način ćemo ih pripremiti i kako nam one mogu pomoći kod uklanjanja simptoma i bolesti.

Čajevi su najčešći oblici. Biljke iskorištene u čajevima prevladavaju u više od 80% terapija. Pripremaju se na vrlo jednostavan način i to tako da svježe ili suho bilje prelijemo kipućom ili toplom vodom ili kuhamo neko vrijeme. Sve zavisi o kojoj se biljci radi. Obično se nakon toga ostavi da čaj odstoji od 10 do 20 minuta. Nakon toga čaj procijedite i pijte zaslađen po želji. Možete dodati i malo iscijeđenog soka limuna zbog bolje arome. Svakako je bitno, prije nego što listove, cvjetove ili korijenje konzumirate u obliku čaja, dobro sitno isjeckati. Voda mora biti svježa i čista.

Priprema biljnih lijekova kao najbolje prirodno rješenje

Tekućina koja se dobije kuhanjem tvrđih dijelova, kao što su kora ili korijenje, daje pripravak koji se zove uvarak. Takve pripravke koji se rade obično od tvrđih dijelova biljke potrebno je malo duže kuhati. Prije kuhanja namočite koru ili korijenje u vodi i neka tako odstoji 4 sata. Nakon toga kuhajte na laganoj vatri, a vrijeme kuhanja zavisi od biljke koju kuhate. Informirajte se o pojedinoj biljci.

Priprema biljnih lijekova

Vodene iscrpine bilja dobivaju se tako da se ljekovite biljke koje posjeduju sluzave tvari kao što su npr. cvijet bijelog sljeza ili laneno sjeme stave u bocu. U bocu se stavi jedna velika žlica iscrpina takve biljke i to se prelije s 3 dl mlake ili hladne vode. Bocu zatvorite i povremeno protresite. Nakon što je tako odstajalo sat-dva, procijedite i po želji zasladite. Pijte mlako ili hladno. Bilje prije stavljanja u bocu dobro usitnite.

  Upotreba mljevene kave

Alkoholatura je proces koji se dobiva pripremom suhog ljekovitog bilja koje je prethodno odstajalo u alkoholu. U jednu litru 96% alkohola stavite 10 velikih žlica suhog bilja i ostavite da tako zatvoreno stoji 10 dana. Svakodnevno protresite bocu. Pije se razrijeđeno s malo vode zavisno od recepta.

Pripremajte kućne lijekove u adekvatnom emajliranom posuđu. Prije upotrebe biljke dobro operite i sve pripravke potrošite u roku od godine dana.

Foto: Olga Miltsova/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU