back to top

Pripreme za snijeg

Zimski dani sa sobom nose i snijeg. Neki ga iščekuju s radošću i ushićenjem, a neki jedva čekaju da ovo razdoblje prođe. U koju god kategoriju spadali, snijeg za sobom donosi i neke poteškoće.

Kad se počne topiti, nastaje bljuzga i sve je mokro kao da je danima padala kiša, a ako su temperature niske, nastaje led koji je izuzetno opasan i uvijek postoji mogućnost da padnete.  Stoga je bitno dobro se pripremiti za snijeg.

Obuća

Dobre cipele koje su nepropusne i nisu sklizave su ključne. Ako vam se smoče noge, to je izuzetno neugodan osjećaj, a i možete se razboljeti, jer znamo da od mokrih noga nastaju razne bolesti. Osim toga, bit će vam hladno.

Druga stvar je da cipele nisu sklizave jer s obzirom na to da ćete hodati po ledu i da ga nekad nećete ni vidjeti odmah,
prijeti vam opasnost da padnete. Poznato je da po snijegu ima puno lomova, stoga izbjegavajte zaleđene površine, hodajte oprezno i u već utabanim stazama, a ne gdje je ostao netaknuti snijeg i led jer je tu najveća vjerojatnost da ćete stradati!

Odjeća

Iako uvijek kad gledamo na snijeg iz daljeg, mislimo da je nužno uz njega vezana paklena hladnoća, to ne mora biti tako.
Temperature nisu ništa niže nego kad je samo hladno i nema snijega. Čak je i hladnije kad jako zapuše sjeverac, jer stvara neugodniji osjećaj. Svejedno, zimske su temperature i treba se odjenuti toplo i slojevito. Slojevito je poželjno iz razloga
što ako ulazimo u bilo koju prostoriju, bilo da se radi o trgovini, stanu, uredu, kafiću, svugdje je zagrijano i ako ste
odjeveni u jako debelu odjeću koju ne možete pomalo skidati, preznojit ćete se, što je prilično nezdravo, pogotovo jer vas opet čeka izlazak na one niske vanjske temperature. Ako ste pak u nekoj vestici koju možete skinuti, bit će vam puno ugodnije i jednostavnije. Naravno, preporučuje se nositi i zimske dodatke kao što su kapa, šal i rukavice.

  Nasilje u kući

Automobil

I vašem automobilu je potrebna zaštita u obliku zimskih guma i lanaca, kako biste se mogli nesmetano i sigurno voziti bez obzira na snijeg i poledicu. Naravno, i tu se preporučuje više opreza nego kod vožnje bez snijega. Ako krećete na putovanje od par sati, računajte na to da će vaš put trajati dulje nego inače zbog vremenskih uvjeta, stoga si uzmite više vremena koje ćete potrošiti u putovanju da ne biste žurili i bili nestrpljivi u vožnji.

Snijegu se treba radovati i uživati u njemu jer će već za koji dan prestati. Stoga se samo dobro odjenite i osigurajte od ozeblina i padova i nema straha da će vas snijeg neugodno iznenaditi.

Foto: AsyaPozniak/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU