Pripreme za vježbanje

Najbolje ćete uživati u vježbanju ako se prije njega dobro pripremite. Ne postoji pravilo u koje doba dana treba vježbati. Najbolje je početi onda kada imate najviše energije. Nije važno kada, uzmite si dovoljno vremena i omogućite mir nakon aktivnosti.

Ako vježbate kod kuće ili idete na sat pilatesa negdje, isključite telefon, ne gledajte na sat. Doma si možete uključiti i neku lijepu, laganu glazbu. Učinite sve što vam pomaže da opušteno vježbate.

Začetnik pilatesa preporučio je deset minuta dnevno, barem u početku. Redovito vježbanje smatrao je važnim jer tako dobivate pravi osjećaj za vježbe, a tijelo postaje gipko i jako. Razmislite koliko vremena tjedno možete i želite izdvojiti za vježbanje. Idealno je vježbati 45 do 60 minuta, i tako dva do tri puta tjedno. No, nema smisla odlučiti se na takav niz vježbi ako ih ne možete uključiti u svoj dnevni raspored. Tada radije vježbajte tri puta tjedno po deset minuta ili dva puta tjedno po pola sata, nego da zbog pomanjkanja vremena odustanete od vježbanja.

Dopušteno je sve što vam čini dobro, što odgovara vašem dnevnom, tjednom rasporedu te ne uznemirava vašu savjest ako sve ne napravite. Budite realni u svojim namjerama!

Odjeća vam mora omogućiti slobodne pokrete i biti priljubljena uz tijelo da ga možete pomno promatrati ako u blizini imate ogledalo. Odaberite udobnu i mekanu, slojevitu odjeću da nešto možete i skinuti ako vam bude vruće. Odnosno da pri laganim vježbama ne osjećate hladnoću. Uz uske, mekane hlače (trenirka, tajice) pristaje sportski top i preko njega majica kratkih rukava. Ako vam bude hladno, obucite još laganu majicu s dugim rukavima. Tako će vaši mišići biti topli i gipki. Odjeću upotpunite toplim kratkim čarapama no možete vježbati i bosi. Ovisno o trenerima i vrsti vježba.

Na trening obavezno ponesite bocu vode. Ne morate kupovati svaki dan kupovnu vodu, ali je bitno da imate vodu uvijek uz sebe tijekom vježbanja. Obavezan je unos tekućine u pauzama između vježbi.

Prostirka, ležaljka, ručnik. To će vam reći trener. Najčešće, ako je pod dvorane prekriven spužvom nosite samo ručnik i vježbate bosi. No, to ćete sve saznati prilikom upisa.

Ako vam je dvorana odmah iza ugla, sami odlučite hoćete li u odjeći za trening dolaziti direktno ili se tamo u svlačionici presvlačiti. Obavezno ponesite dezodorans, trebat će vam nakon treninga. A savjetujemo da se prvi put ne tuširate osim ako nastavljate na posao ili sastanak nakon.

Pripremite se za prvi trening koliko god možete, sve što su vam rekli prilikom upisa obavezno ponesite. Nakon prvog treninga upoznat ćete se sa svlačionicom – gdje je wc, ima li tuš kabinu i dvoranom – kakav je pod, ima li ogledalo, pa više nećete nositi nepotrebne stvari.

Foto: Pressmaster/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU