back to top

Prirodno liječenje reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je jedna od sto vrsta artritisa, a radi se zapravo o upalnoj bolesti koja najčešće pogađa zglobove. Osim na zglobovima, artritis se može razviti i na drugim tkivima i organima. Iako je mnogi povezuju s bolešću koja zahvaća starije ljude, ona se zapravo javlja i kod mlađih osoba pa čak i kod djece. Potraga za pravim lijekom je često dugotrajna, a kada se i pronađu medicinski lijekovi koji vam odgovaraju, oni često sa sobom donose i brojne nuspojave.

No, odlična vijest je ta da reumatoidni artritis možete izliječiti i na prirodan način. Uz korištenje određenih biljnih pripravaka, uz pravilnu prehranu, dodatke prehrani i vježbanje.

Kurkuma

Kurkumu krasi velik broj protuupalnih svojstava te je glavni prirodni lijek za liječenje reumatoidnog artritisa. Da je učinkovita u tome dokazala su i brojna istraživanja koja su dokazala da kurkumin djeluje preventivno na ukočenost i oteknuće zglobova.

Đumbir

Đumbir se od davnina koristi za liječenje reume te ostalih bolesti kosti i mišića. Redovitom primjenom zabilježeni su puno bolji rezultati nego korištenjem medicinskih protuupalnih lijekova. Ova visoko vrijedna biljka sprječava upalu u tijelu te razgrađuje kiselinu i upalnu tekućinu u zglobovima. A sve to bez ikakvih nuspojava.

Klinčić

Klinčić se često koristi kod upalnih reumatskih bolesti, a njegovo ulje vrlo je cijenjeno kod masaže upaljenih zglobova. Olakšanje ćete osjetiti već nakon prve masaže.

Vražja kandža

Od ove biljke često se izrađuju kreme i masti koje pomažu kod smirivanja upaljenih zglobova. Ima antireumatska, protuupalna, sedativna i analgetska svojstva.

Prehrana kod reumatoidnog artritisa

Bitno je znati da se čak u 10 posto slučajeva reumatoidni artritis javlja kao intolerancija na hranu. Stoga, ako vas već duže vrijeme muči reumatoidni artritis, pokušajte na tjedan dana izbaciti iz prehrane žitarice i mliječne proizvode jer se one najčešće povezuju s alergijom na hranu i artritisom. Bitno je znati da meso i suhomesnati proizvodi sadrže velike postotke masti koji također pogoduju za nastanak artritisa. Osim ovih namirnica iz prehrane izbacite i kukuruz te omega 6 masne kiseline koje se nalaze u suncokretovom, repičinom ili kukuruznom ulju.

Stoga je bitno u tijelo unositi hranu koja djeluje protuupalno, a izbaciti sve ono što bi moglo dovesti do upale. Preporučuje se vegetarijanska prehrana s izbjegavanjem rajčica, paprika, ljutih začina, alkohola i aditiva. Unosite velike količine omega 3 masnih kiselina koji pomažu kod sprečavanja upale. Ovakva prehrana na vas će djelovati kao lijek.

Vježbanje kod reumatoidnog artritisa

Posvetite se vježbanju i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Najbolje aktivnosti za vas su plivanje, biciklizam, hodanje i joga. Odgovarat će vam vježbe snage i kardio vježbe. Lijek je što više kretanja. Što se manje krećete, bit će vam gore. Ojačajte mišiće koji se nalaze oko zglobova te održavajte tjelesnu težinu. Odgovarat će vam i masaže, tople kupke te plivanje u toplicama.

Foto: Bartek Zyczynski/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU