back to top

Promjene na tijelu koje dolaze starenjem

Izdajnički znakovi kao što su bore i promjene oblika tijela mogu se početi pojavljivati već u četerdesetima. Ako dobro pazite na sebe možete biti zdravi kao i uvijek. Malo masnog tkiva neophodno je za istinsko zdravlje. Prevelika mršavost može povećati rizik od osteoporoze i možete biti skloniji razboljevanju.

Metabolizam usporava

Do povećanja tjelesne težine dolazi postupno s godinama i kod muškaraca i kod žena, ali kod žena se posebno zamijećuje i vrijeme menopauze i nakon nje. Tada žena ima manjak estrogena i to dovodi do promjene oblika tijela i rasporeda masnog tkiva, tako da struk zadeblja i masno tkivo se raspoređuje u prednjem dijelu trbuha. Metabolizam se postupno usporava kako tijelo stari.

Prehrambene navike

Promijeniti što jedete i kako jedete. Kako postajemo stariji, većina će uvidjeti da više ne može pojesti tri obroka dnevno. Pokušajte jesti pet ili čak šest manjih obroka dnevno u redovitim vremenskim razmacima tako da se njihova hranjiva vrijednost rasporedi. Manji ali česti obroci sprečavaju navalu šećera u krvi. Jedući mali i često, steći ćete pouzdanje u vlastitu sposobnost nadziranja svoga teka.

Redovito vježbajte

Glavni razlog usporavanja metabolizma s godinama je gubitak mišićne snage zbog smanjenja tjelesne aktivnosti. Ukoliko se ne bavite učestalo tjelovježbom,  i ako nastavite jesti uobičajene količine hrane, vaša će se tjelesna masa povećati. Morate jesti razumno i redovito vježbati.

Iako je tijelu sada potrebno manje kalorija, prehrambene potrebe ostaju iste. Brojenje kalorija možda zahtjeva previše vremena da bismo to radili dulje vremensko razdoblje pa je mnogo bolje jesti dobro uravnotežene obroke.

Brzinske dijete su loše

Ne pokušavajte s brzinskim ili dugoročnim dijetama koje liče na izgladnjivanje. Dijeta koja ograničava cjelokupan unos kalorija na nešto ispod 1000 kalorija primjerena je. Vrlo stroge dijete ne mogu osiguravati sve hranjive tvari potrebne odrasloj osobi. Moguće je da vam se kilogrami vrate kad prestanete s drastičnim dijetama.

 Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU