back to top

Sobne biljke koje čiste zrak

Sobne biljke su lijep ukras svakom domu, no osim estetike, one mogu imati i funkciju čišćenja zraka. Koje od njih su najefikasnije i najbolje pročitajte u nastavku.

Fikus

Ova biljka smanjuje koncentraciju plinova i to onih najštetnijih kao što je to ugljikov dioksid, ugljikov monoksid, dušik. Fikus osim toga smanjuje koncentraciju trielina kojeg nalazimo u ljepilima, bojama i lakovima.

Paprat

Najznačajnija uloga paprati u funkciji čišćenja prostora je ta što smanjuje koncentraciju formaldehida kojeg ima u namještaju, ljepilima, bojama, plastičnim vrećicama, plinskim kuhalima, deterdžentima, sprejevima, tkaninama i zavjesama.

Dracena

Smanjuje koncentraciju formaldehida, isparljivih organskih spojeva, tvari koje hlape iz građevinskih materijala (presvlake, plastične obloge), proizvoda koji se koriste kod čišćenja; deterdženti, lakovi, otapala, sprejevi, dezodoransi…

Gerber

Gerber smanjuje koncentraciju: formaldehida, ugljičnog monoksida, dušika, hidrogen cijanida, negativnih isparavanja iz radijatora i dima cigareta.

Krizantema

Smanjuje koncentraciju dušika i sumpor dioksida iz proizvoda za automobile i opreme za grijanje, te koncentraciju formaldehida.

Aloe vera

Smanjuje koncentraciju formaldehida i VOC-a. Osim toga, list aloe vere nakon dvije godine proizvodi gel koji možete koristiti za više tegoba; za liječenje rana, opekotina i akni. Samo je bitno prerezati list da gel procuri.

Božićni, zmijski ili dlakavi kaktus

Ovu vrstu kaktusa bitno je spomenuti jer apsorbira elektromagnetsko zračenje štiteći nas od onog što se naziva elektro-smog.

Zeleni ljiljan

Ova biljka značajno smanjuje koncentraciju konzervansa za drvo i amonijaka.

Bilo koja od ovih biljka znatno će utjecati na kvalitetu zraka u vašem domu stoga je svakako dobro imati ih. Ako imate više, tim bolje. S obzirom na količinu smoga u zraku, pogotovo ako živite u velikoj sredini, olakšajte si zrak pravim kućnim biljem.

Foto: sukiyaki/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU