back to top

Raynaudov sindrom

Raynaudov sindrom je poremećaj krvotoka krvnih žila udova. Stezanje ovih krvnih žila je prirodan fiziološki odgovor na niske temperature pomoću kojeg organizam zadržava toplinu. Kod Raynaudovog sindroma, nazvanog po francuskorr liječniku koji je prvi opisao ovu bolest prije više od sto godina, živčani završeci u udovima su preosjetljivi na podražaje. Čak i najmanje snižavanje temperature, na primjer lagana hladnoća izazvana otvaranjem hladionika, izazvat će spazmičko zatvaranje malih arterija u prstima ruku (katkad i nogu . Obično prsti pobijele, zatim poplave, pa pocrvene ukazujući na napredovanje od potpunog lišavanja krvi do ograničenog protoka krvi i konačno do iznenadnog nadiranja krvi bogate kisikom uslijed naglog širenja krvnih žila. Napadaji su kratki i obično traju samo nekoliko minuta.

Raynaudov sindrom
Raynaudov sindrom

Sindrom se pojavljuje u dva oblika. Oko 90 poste oboljelih pate od oblika nazvanog Raynaudova bolest ili primami Raynaudov sindrom – izolirana bolest koja ni na koji način nije povezana s drugir medicinskim tegobama. Najčešće obolijevaju žene i to prije 40. godine. Preostalih 10 posto slučajeva boluje od Raynaudovog fenomena ili sekundarnog Raynaudovog sindroma. Ovaj oblik bolesti obično se javlja u kasnijoj dobi i povezan je s drugim medicinskim čimbenicima, na primjer osnovnom bolešću ili dugotrajnom primjenom vibrirajućeg alata popu: motorne pile i pneumatske bušilice.
Za većinu oboljelih, Raynaudov sindrom je blaga, ali izluđujuća bolest. Obično je njezina najteža posljedica gubitak osjeta u zahvaćenom udu. Vrle rijetko kod teških slučajeva dolazi do propadanja tkiva i gangrene.

Simptomi

  • iznenadan osjećaj hladnoće, ukočenost ili osjećaj bockanja, poput bockanja iglama u prstima ruku, a moguće i nogu pri izloženosti i najmanjem smanjenju temperature kao, na primjer, pri ulasku u prostoriju hlađenu rashladnim uređajem; iste simptome mogu pokrenuti i emocionalno stresne situacije
  • dramatične promjene boje prstiju ruku; pri izlaganju hladnoći prsti prvo pobijele, zatim poplave; kad se ponovno zagriju, brzo pocrvene i može se osjećati neugodno kuckanje

Obratite se liječniku

  • ako nastupi Raynaudovog sindroma postaju intenzivniji. U teškim slučajevima može doći do trajnih oštećenja prstiju ruku i nogu, na primjer gubitka osjeta.
  • ako se pojave kožni ulkusi, rane ili promjena boje na ručnim i nožnim prstima. Ovi znakovi pokazuju da je opskrba udova krvlju vrlo slaba. U rijetkim slučajevima može se razviti gangrena.

Uzroci

Uzroci u pozadini Raynaudove bolesti nepoznati su. Mnogo češće pogađa žene; odnos muškaraca i žena oboljelih od ove bolesti je 1 prema 5. Ne smatra se da se radi o nasljednoj bolesti, no često obolijeva više članova iste obitelji.
Raynaudov fenomen ima brojne uzroke poput bolesti vezivnog tkiva kao što su skleroderma, reumatoidni artritis i lupus, izlaganje nekim kemijskim tvarima i lijekovima poput beta adrenergičkih blokatora (za liječnje visokog krvnog tlaka) ili ergotamina (za liječenje migrena) te rad na vibrirajućim strojevima ili alatu.

Liječenje

Olakšavanje tegoba Raynaudovog sindroma povezano je s poboljšavanjem protoka krvi. Mogu pomoći neke vježbe koje potiskuju krv u udove, a pomažu i tehnike opuštanja. Naravno da će izbjegavanje okidača poput hladnoće i nikotina smanjiti broj napadaja.

Raynaudov sindrom
Raynaudov sindrom

Prevencija

Pronađite načine da vam bude toplo u vašem domu ili na radnom mjestu. Uvijek nosite džemper. Koristite izolirane naočale. Održavajte prste ruku i nogu suhima pomoću dječjeg pudera. Nosite čarape i rukavice s jednim prstom kad idete u krevet. Napolju nosite udobne slojeve miješanih tkanina, cipele napravljene od materijala kroz koji stopalo može »disati«, kapu i, možda, štitnike za uši te rukavice u kojima prsti nisu odvojeni, bolje nego obične rukavice. Ako planirate nekoliko sati provesti napolju, iskušajte i kemijske »grijače« za čarape. 

Kinesko ljekovito bilje

Najrašireniji kineski ljekoviti pripravak za Raynaudov sindrom je božur (Paeonia lactiflora). Za hladne udove može se također propisati dong quai tj. kineska anđelika (Angelica sinensis). O dozama se posavjetujte sa stručnjakom za kinesku medicinu.

Prehrana

Male promjene u prehrani i unos dodatnih količina hranjivih tvari mogu značajno smiriti Raynaudov sindrom. Uvođenje više vitamina E, magnezija i ribljih ulja može pomoći smanjiti spazme krvnih žila u prstima ruku i nogu. Voće, povrće, sjemenke i orasi sadrže vitamin E. Magnezij se nalazi u sjemenkama, orasima, tamnozelenom povrću, ribi i mahunarkama.

Konvencionalna medicina

U većini oboljelih Raynaudov sindrom ne izaziva takve tegobe koje bi opravdale produljenu medicinsku skrb. Ako su napadaji česti ili teški, liječnik može propisati na primjer blokatore kalcijevih kanala ili druge lijekove, inhibitore enzima pretvorbe angiotenzina, ali mnogi oboljeli otkrili su da im lijekovi ne pomažu. Jednostavna vježba – okretanje ruku u ramenom zglobu, poput vjetrenjače, potisnut će krv u vaše ruke i može biti jednako učinkovito kao ijekovi.

Alternativni načini liječenja

Osim što možete iskušati dolje opisane načine liječenja, možete potražiti stručnu pomoć akupunkturista, kiropraktičara, homeopata, osteopata ili stručnjaka za medicinsku masažu.

Liječenje kod kuće

Možete naučiti svoje prste da se odupru hladnoći. S vježbom započnite u toploj sobi, ruke držite pet minuta u zdjelici vruće vode, a zatim otiđite u hladnu sobu ili napolje i ponovno ruke stavite u vruću vodu i sada ih ostavite deset minuta. Postupak ponovite nekoliko puta na dan, onoliko dana koliko je potrebno. – (Raynaudov sindrom)

Na kraju će doći do stvaranja uvjetovanog refleksa koji je potpuno suprotan naravnom – krvne žile će na izlaganje hladnoći reagirati otvaranjem, umjesto zatvaranjem, bez pomoći vruće vode. Izbjegavajte tvari koje pojačavaju osjetljivost na hladnoću. U njih se ubrajaju nikotin, kontracepcijske pilule i većina dekongestiva, lijekova za prehladu ili tableta za mršavljenje koji su dostupni bez liječničkog recepta. – (Raynaudov sindrom)


Infekciju prstiju ruku i nogu liječite bez odlaganja. Kad krvotok nije zdrav i najmanja infekcija može postati problem. – (Raynaudov sindrom)

DRUGI UPRAVO ČITAJU