HomeAlternativaRužičasti ananas

Ružičasti ananas

Čuli smo za razne pokušaje unaprjeđenja dosad poznatih stvari, čuli smo i za GMO (genetski modificirano) hranu poput voća i povrća, a sada smo saznali i za ružičasti ananas. Da! – stvarno postoji.

U zadnje vrijeme društvenim mrežama, a posebice Instagramom, kruže brojne slike ružičastih ananasa. Nije u pitanju fotomontaža, nije ni šala, niti nešto slično. U pitanju su stvarni ananasi koji su genetski modificirani tako da zadržavaju ružičastu boju i slatkoću voća. Zašto bi svi ananasi bili žuti, ako mogu biti i ružičasti?

Uzgajač ovih ananasa, ali i mnoge američke organizacije koje se bave provjerom sigurnosti hrane, tvrde kako je apsolutno jestiv i ne izaziva nikakve posljedice vezane uz zdravlje ljudi, te da ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i žuti ananas.

Također, kako prenosi NBC News, novi ananas genetski je dizajniran za proizvodnju nižih razina enzima već u konvencionalnim ananasima koji pretvaraju ružičasti pigment likopen u žuti pigment beta karoten. Likopen je pigment koji čini rajčice crvenima i lubenice ružičastima ili crvenkastima, pa je uobičajeno i sigurno za konzumaciju.

Ovakav ananas bit će uzgajan u Kostariki, a tvrtka koja se bavi njegovim uzgojem, označit će ga kao “posebno sladak ananas ružičastog mesa”.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) godinama tvrdi kako je genetički modificirano bilje sigurno za konzumaciju i kaže kako oznaka GMO nije potrebna na takvim proizvodima iako federalni zakoni zahtijevaju tu oznaku.

Prije dvije godine ista Agencija (FDA) odobrila je prvu genetski modificiranu životinju za američko tržište hranom – losos modificiran da raste brže nego uobičajeno.

Slično tome, FDA u mnogim navodima tvrdi kako genetski modificirana hrana nije zapravo ništa novo i da su ljudi modificirali voće i povrće tisućama godina putem selektivnog uzgoja.

  Taheebo čaj

Također, NBC navodi, rani poljoprivrednici razvili su metode križanja biljaka za uzgoj brojnih sorti kukuruza s različitim bojama, veličinama i namjenama. Na primjer, vrtne jagode koje kupci danas kupuju proizlaze iz križanja između vrste jagode koja je autohtona na području Sjeverne Amerike i vrste jagode koja je autohtona na području Južne Amerike.

Foto: Nishitha Narayan/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj