back to top

Otjecanje sluzi u grlo

Sluz je fiziološki proizvod sluznice nosnih hodnika, no kad se proizvodi u prevelikoj količini, počinje otjecati niz grlo umjesto da se izlučuje kroz nosnice.

Otjecanje sluzi u grlo dosadna je komplikacija raznih dišnih bolesti i najčešće se povlači nakon izlječenja osnovne bolesti.

Kad ovo stanje postane kronično, primjerice kod alergije ili dugotrajne upale sinusa, sluz može, posebice noću, otjecati u bronhe izazivajući kašalj s obilnim iskašljavanjem sluzi. Budući daje ovaj poremećaj najčešće simptom druge bolesti, najbolje je otkriti i izliječiti osnovnu bolest.

Oticanje sluzi u grlo – simptomi

  • otjecanje vodenaste ili guste sluzi niz stražnji dio grla, često istovremeno sa upalom grla, kašljem, promuklošću i osjećajem zapinjanja u grlu
  • nenamjerno šmrcanje, udisanje ili gutanje nosnog sekreta

Obratite se liječniku

  • ako ste bolest bezuspješno liječili dulje od tjedan dana dekongestivima dostupnim bez recepta ili bolest prati neprekidno kihanje, hripanje, suzne oči ili gubitak daha. Možda bolujete od alergije ili neke vrste otrovanja izazvanog čimbenicima iz okoliša,
  • ako bolest prati začepljen nos, vrućica, bolovi ili prejak pritisak u nosu i licu te gusti nosni iscjedak. Vjerojatno bolujete od sinusitisa – upale sinusa.
Otjecanje sluzi u grlo
Otjecanje sluzi u grlo

Oticanje sluzi u grlo – uzroci

Otjecanje vodenaste sluzi iz nosne šupljine u grlo, praćeno svrbežom očiju, nosa, nepca i grla (ili kihanjem, začepljenim nosom i suznim očima) obično je posljedica alergijskog rinitisa koji izazivaju pelud, prašina, životinjska dlaka ili drugi alergeni. U nekih osoba nadražujuće tvari iz okoliša, poput duhanskog dima ili drugih otrova iz zraka, izazivaju otjecanje sluzi u grlo.

Ako je sluz koja iz nosne šupljine otječe u grlo praćena grloboljom, začepljenim nosom i curenjem nosa, glavoboljom, bolnošću i oslabljenim osjetima okusa i mirisa, vjerojatno se radi o virusnom rinitisu – običnoj prehladi.

Opetovano ili dugotrajno slijevanje sluzi u grlo koje se pojačava s vlažnošću zraka, promjenama temperature ili emotivnim stresom, može biti posljedica vazomotornog rinitisa. Ovaj poremećaj može biti i nuspojava nekih lijekova na recept.

Gusta žuta ili zelenkasta sluz ukazuje na bakterijsku ili virusnu infekciju dišnih organa. Ako gusti nosni sekret i njegovo otjecanje u grlo prate vrućica i bolovi ili pritisak u licu, vjerojatno je riječ o upali sinusa.

U žena koje primaju nadomjesno hormonsko liječenje ili estrogenske kontracepcijske pilule, otjecanje sluzi iz nosne šupljine u grlo može se javiti kao nuspojava, a može se javiti i kao manja komplikacija trudnoće.

Liječenje

Konvencionalno i alternativno liječenje ovisi o osnovoj bolesti – radi li se o alergiji, prehladi ili drugoj bolesti.

Aromaterapija

Inhaliranje pare pomaže u pročišćavanju nosnih hodnika. Za primjenu tijekom dana dodajte eterična ulja eukalipta (Eucalyptus globulus), kajeputovca (Melaleuca spp.), ružmarina (Rosmarinus officinalis) ili paprene metvice (Mentha piperita) u vodu za inhaliranje. Noću primjenjujte eterično ulje lavande (Lavandula officinalis) za bolji san.

Otjecanje sluzi u grlo
Otjecanje sluzi u grlo

Kinesko ljekovito bilje

Kineska medicina preporuča vodene otopine mješavina tradicionalnog bilja koje se piju u propisanim vremenskim razmacima. Mješavina »Mali plavi zmaj« preporuča se za ublažavanje nosne drenaže. Posavjetujte se s iskusnim stručnjakom o odgovarajućoj količini pojedine biljke koju treba primijeniti za vašu bolest.

Liječenje ljekovitim biljem

Očanica (Euphrasia officinalis) može pomoći u isušivanju nosnog iscjetka. Napravite oparak (infuz) ili tinkturu od listova i stabljika ili uzimajte dva puta na dan kapsulu s 200 miligrama pripremljene biljke.

Homeopatija

Kod otjecanja guste, žutozelenkaste sluzi u grlo pokušajte dva dana primjenjivati Pulsatillu (12c) tri do četiri puta na dan. U slučaju obične prehlade, primjenjujte Nux vomicu (12c) tri do četiri puta na dan, tijekom dva dana. Za druge vrste otjecanja sluzi iz nosa u grlo homeopat će propisati ljekovito sredstvo koje odgovara dotičnim simptomima.

Konvencionalna medicina

Dekongestivi u kapima ili spreju dostupni bez recepta mogu ublažiti otjecanje sluzi iz nosa u grlo otvaranjem nosnih hodnika. No dugotrajna uporaba ovih sredstava može pogoršati bolest.

Organizam može postati privremeno ovisan o njima pa je potrebno razdoblje prilagodbe nakon prestanka njihove primjene. Osobe s visokim krvnim tlakom ne smiju uzimati oralne dekongestive bez liječnikova odobrenja. Neki antihistaminici mogu izazvati pospanost. Ako se to dogodi, treba uzimati lijekove koji nemaju takve učinke.

Otjecanje sluzi u grlo
Otjecanje sluzi u grlo

Alternativni načini liječenja

Alternativni oblici liječenja otjecanja sluzi u grlo oslanjaju se prvenstveno na smanjivanje količine sluzi i suzbijanje osnovne bolesti.

Liječenje kod kuće

Za smanjivanje sluzi koja iz nosa otječe u grlo rabite sredstvo za iskašljavanje dostupno bez recepta ili običnu slanu vodenu otopinu u obliku spreja za nos.

Pijte mnogo vode (najmanje šest čaša na dan), da bi sluz ostala što rjeđa.
Povećajte vlažnost zraka u prostorijama u kojima boravite, posebice zimi.

Ako sustav grijanja nema ugrađen ovlaživač zraka, možete ga kupiti zasebno. Pridržavajte se uputa za uporabu i održavanje, jer nepravilno održavani ovlaživači mogu širiti bakterije.

Dijagnostički postupci

Pomoću laboratorijskih pretraga sluzi ustanovit će se je li otjecanje sluzi posljedica alergije, neke vrste rinitisa ili druge bolesti. Liječnik će pregledati nosne hodnike, a ako se pokaže da su komplikacije posljedica sinusnih tegoba, morat će se napraviti rendgenska snimka.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU