back to top

Sjemenke lana – ljekovita svojstva

Sjemenke lana možete koristiti i pri kuhanju i pečenju, a još jedna od prednosti im je i ta što su vrlo ukusne.

Lan je već dugo vremena sastavni dio prehrane, a dobro ga je koristiti što više, u salatama, jelima, kao sastavni dio juha. A ako baš nemate ideju gdje ga skombinirati potrudite se svaki dan pojesti po jednu žličicu sjemenki. Ako vam se i dalje ne da, pročitajte sljedeće retke pa ćete sigurno promijeniti mišljenje kad vidite sve dobrobiti malih koštunjavih sjemenki lana.

Uz to što je bogat izvor topivih i netopivih vlakana, lan sadrži i vrijedne omega-3 masne kiseline te fitoestrogene. U tradicionalnoj narodnoj medicini koristio se u liječenju dišnih bolesti, probavnih tegoba te iritacija urinarnog trakta.

Laneno sjeme sadrži 20 posto bjelančevina, 40 posto masnoća i 28 posto vlakana, a ostatak čine voda, vitamini i minerali. Bogate polinezasićenim masnim kiselinama, sjemenke lana su među najbogatijim prirodnim izvorima alfa-linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline koja dokazano pomaže sniziti razinu kolesterola u krvi i obuzdati upalne reakcije.

Gdje ga nabaviti

Laneno sjemenje nalazi se u ponudi mnogih prodavaonica zdrave prehrane i živežnih namirnica. U istraživanjima kojim se i došlo do toga da je sjemenka lana ljekovita i zbog toga pogodna za održavanje zdravlja, najčešće se koristila doza od 50 grama lana dnevno, što je otprilike 6 grama prehrambenih vlakana. 50 grama je otprilike četvrtina jedne šalice. Sjemenke lana možete koristiti i pri kuhanju i pečenju, a još jedna od prednosti im je i ta što su vrlo ukusne.

Lan je preporučljiv i za one koji imaju problema s povišenom razinom kolesterola jer je uspješno snižava. Istraživanja koja su provedene na životinjama dovela su i do otkrića kako je laneno sjemenje potencijalno korisno i u liječenju upalnih stanja. To je upravo zbog visoke razine omega-3 masnih kiselina u lanenom sjemenju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU