back to top

Ospice

Ospice su jedna od najzaraznijih dječjih virusnih infekcija i jedna od najtežih s rasponom komplikacija od upale uha do upale pluća i encet’a- litisa (upala mozga koja se javlja u jednog na tisuću bolesnika). Ospice se u školama mogu lako pretvoriti u epidemiju. Obično se prepouča preventivno cijepljenje, a u mnogim zemljama je i obvezatno.

Odrasli se mogu zaraziti ospicama ako nisu prije bili izloženi uzročniku te ako nisu cijepljeni. Osobe koje su preboljele ospice razviju prirodnu otpornost ne mogu se ponovno zaraziti.

Ospice
Ospice

Simptomi

Ako je vaše dijete dobilo ospice, bit će teško bolesno. Pogledajte ima li sljedeće simptome:

  • 1.-3. dan: blaga do visoka vrućica, oštar kašalj, curenje nosa, crvene oči i kihanje; sitne bijele točkice na desnima blizu kutnjaka ili na sluznici obraza
  • 4.-8. dan: visoka vrućica; karakterističan osip koji se širi s lica na trup, zatim na ruke i noge. Nakon 2 do 3 dana koža se počne Ijuštiti. Do trenutka kad se proširi na ruke i noge osip lica izblijedi. Dijete može razviti i upalu očiju (konjunktivitis) zbog koje će oči biti osjetljive na svjetlo. 

Obratite se liječniku

  • ako mislite da dijete ima ospice; vaš je liječnik možda dobio obavijest o postojanju epidemije, pa će vam moći potvrditi dijagnozu preko telefona,
  • ako dijete ima ospice, a kašalj postaje sve oštriji i produktivniji (iskašljava), jer to može ukazivati na upalu pluća.
  • ako dijete ima ospice i teško mu uspijeva ostati potpuno budno; iznimno je bezvoljno; ili pati od razdražljivosti, gubitka orijentacije ili konvulzija unutar tjedan dana od izbijanja osipa. Ovi bi simptomi mogli ukazivati na encefalitis.
  • ako dijete ima ospice i dođe do slabljenja sluha ili bolova u ušima, to može ukazivati na infekciju uha

Uzroci

Virus morbila prenosi se direktnim dodirom ili kapIjičnim putem (kihanjem, kašljanjem). Razdoblje inkubacije, tijekom kojeg se virus razmnožava u organizmu i dijete nije zarazno, traje od 8 do 12 dana. Dijete je najzaraznije 2 dana prije pojave simptoma, iako je zarazno još 4 dana nakon što izbije osip.

Liječenje

Ako sumnjate da vaše dijete boluje od ospica, trebate ga odvesti na pregled pedijatru koji će vjerojatno željeti pratiti razvoj djetetove bolesti kako b mogao intervenirati ako dođe do komplikacija. Zaraženo dijete ne bi smjelo ponovno krenuti u školu do tjedan dana nakon izbijanja osipa.

Prevencija

Mnogi stručnjaci za alternativnu medicinu drže da je za inače zdravo dijete bolje da se zarazi ospicama nego da bude cijepljeno, jer borba s bolešću ojačava imunološki sustav. Međutim, cijepljenje je obično zakonski obvezatno, jer ospice mogu izazvati školske epidemije. Danas se MMR cjepivo (morbili, mumps i rubella) daje djeci staroj 12 do 15 mjeseci, s docjepljivanjem u dobi od 4 do 6 ili 10 do 12 godina.

Homeopatska verzija cijepljenja nije prihvaćena kao ravnopravna i neće osigurati odgovarajuću zaštitu, no neki homeopati će propisati ljekovita sredstva za ublažavanje potencijalnih nuspojavaMMR-a.

Liječenje ljekovitim biljem

Nema biljke koja liječi baš ospice. Međutim, brojni pripravci mogu pomoći u ublažavanju simptoma te bolesti. Čaj od stolisnika (Achillea millefolium), mačje metvice (Napeta cataria), lipe (Tilia spp.), može pomoći sniziti temperaturu. Sredstvo za ispiranje je od ljekovite očanice (Euphrasia officinalis) ili oblozi od kamilice (Matricaria recutita) mogu pomoći osjetljivim očima. Možete zatražiti pomoć iskusnog travara.

Homeopatija

Uvijek se posavjetujte s homeopatom o odgovarajućim dozama za djecu. U homeopatskoj medicini se drži da Aconite pomaže djetetu kojem je naglo porasla temperatura, ima crvene oči, nemirno je, tjeskobno ili plašljivo te osjetljivo na svjetlo. Belladonna se preporuča kad dijete ima crvenu, vruću kožu, vruće lice i glavu, ali hladne udove i visoku vrućicu. Pulsatilla može pomoći ako dijete ima blagu vrućicu, ako je plačljivo, nije žedno i ima gust, žut iscjedak iz očiju ili nosa.

Ospice
Ospice

Osteopatija

Blag, ritmički pritisak u području iznad slezene – postupak poznat kao »pumpanje« slezene – može pojačati oslobađanje bijelih krvnih tjelešaca u krv. Zatražite pomoć osteopata.

Konvencionalna medicina

Pedijatar će djetetu propisati mirovanje u krevetu, prehranu tekućom hranom i povećani unos tekućina. Liječnik može ostalim članovima obitelji koji prije nisu bili u dodiru s bolešću niti su cijepljeni dati injekaciju gama globulina, lako se time neće spriječiti širije ospica, može se ublažiti tijek bolesti za osobe koje su izložene opasnosti od obolijevanja.

Alternativni načini liječenja

Nemojte se osloniti samo na liječenje kod kuće. Zatražite mišljenje svog liječnika opće prakse.

Liječenje kod kuće

Dok su zarazna, djeca trebaju biti izolirana. Soba s prigušenim svjetlom može pomoći ako su oči osjetljive na svjetlo; u tom slučaju ograničite gledanje televizije i čitanje.

Tekući puder, kupelj sa sodom bikarbonom ili kukuruznim škrobom ublažavaju svrbež. Paracetamol može sniziti vrućicu.
Aparat za vlaženje zraka može olakšati težak kašalj. Rabite aparat s humidistatom (mjeračem vlage) da bi se dobilo odgovarajuću količinu vlage u zraku. Uvijek prije i poslije uporabe aparat za vlaženje zraka treba temeljito očistiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU