Sok od cikle

Cikla je zdrava u svim oblicima. Vjerojatno smo svi upućeni u to da je jako dobra za krv, pa se uvijek nameće slabokrvnoj djeci na tanjur. Može je se jesti u različitim oblicima, ali najzdravija je sirova, naribana uz samo malo dodatka limunovog soka.

Sok od cikle

Sok od cikle je vitaminska bomba, rijetko što može “dignuti” naš organizam kao čaša soka od cikle. Za osobe s oslabljenim imunitetom, sok od cikle je brz, i što je još važnije, učinkovit način da ojačaju imunitet. Osim toga, sok od cikle je dobro detoksikacijsko sredstvo, pa na proljeće kad nas nakon duge i trome zime većina poseže za raznim preparatima koji su često astronomskih cijena, veseli činjenica da nam je nadohvat ruke napitak koji sigurno djeluje više od bar polovice
tih kupovnih pripravaka.

Bilo da patimo od gihta, bolesti bubrega, niskog krvnog tlaka, sok od cikle je čudesno sredstvo. Preporučuje se i trudnicama jer obiluje folnom kiselinom. S obzirom da sadrži i jod, usporava starost. Vrline soka od cikle ne prestaju ni tu, jer ako nam jednostavno fali minerala i vitamina, sok od cikle opet pomaže.

Njegova ljekovita svojstva pomažu i kod najtežih bolesti, poput leukemije i raka. Mnogi sportaši redovito konzumiraju sok od cikle, jer povećava izdržljivost u vježbanju i fizičkim naporima kojima su oni izloženi.

Što je najvažnije, sok od cikle se priprema na jednostavan način. Potrebno nam je samo oko 1 kg cikle koju ćemo naribati te joj dodati malo limunovog soka kako bi izvukao okus iz nje. Ako hoćemo, možemo dodati i malo meda, pa će napitak onda biti još više pun vitamina. U tom stanju ostavimo smjesu da odstoji par sati i onda je kroz gusto sito gnječimo kako bi što više soka iskapalo u posudu. Nakon toga, sok od cikle je spreman za pijenje, a naš organizam za dnevnu dozu imuniteta.

  Prirodni sok od mrkve

Ako nam cikla i nije okusom omiljena, zbog ovako pozitivnih učinaka na naš organizam, isplati se ponekad i žrtvovati, pa i nerado popiti sok od cikle.

Foto: Beets Bundle/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma