back to top

Kako napraviti sok od kupina

Kupina je grmolika biljka, koja cvjeta tijekom ljeta. Bijeli ili ružičasti cvjetovi krajem kolovoza pretvaraju se u slatke crne plodove. Kupina je jako ukusna za jesti, ali od nje se rade i kolači, sirupi, kupinovo vino i kupinov sok. Postoje dvije vrste kupine, divlja i domaća. Jedna i druga su jestive i mogu se prerađivati dalje.

Osim ploda kupine, zdravi su i čajevi od njena lista te korijena od kojih se često rade čajevi i sirupi za iskašljavanje, te za probavu.

Sok od kupine

Plod kupine je bogat vitaminom C, te ima svojstvo da djeluje poticajno na rad jetre. Osim toga, kupina ima sastojke koji podižu imunitet organizma, te djeluje antibakterijski.

Sok od kupine radi se od samog ploda kupine, pa i njemu možemo pripisati sva ova svojstva blagonaklona za organizam, koja ima i plod.

Sok je jednostavan za napraviti, a osim što je zdrav je i jako sladak i ukusan napitak. Najbitniji korak je izabrati zdrave plodove kupine kako bi i sok bio uspješno napravljen. Plod je potrebno oprati i ocjediti, te staviti ostaviti na laganoj vatri desetak minuta.

Nakon toga, plod izgnječimo ručno ili u multipraktiku, kako već izaberemo. Sada smo već dobili sok koji stavimo natrag u posudu i dodamo joj šećera po volji (tko voli više zaslađeno, stavit će više šećera). Nakon toga vraćamo mješavinu koju smo dobili u teću te miješamo sve dok se šećer u potpunosti ne otopi i ne stopi sa sokom od kupine. Nakon što smo završili miješajući dodajemo limuntosa, koji će neutralizirati slatkoću napitka.

Sok koji smo dobili ulijevamo u staklene boce koje su netom prije sterilizirane u pećnici. Boce zavežemo celofanom te ih tek kad se ohlade odlažemo na tamno i hladno mjesto. Time je postupak pravljenja soka završen. Sok se pije na način da se razvodnjava vodom.

Kupine su bogate i mineralom mangana, pa samo dvije čaše dnevno soka od kupine su dovoljne da unesemo u organizam mangana koliko nam treba.

S obzirom da je sok kupine ukusan, dobro je i da ga djeca konzumiraju, kako bi imali dobro razvijen obrambeni mehanizam organizma, te na taj način manje podlijegali raznim bakterijama kojima su izloženi u svakodnevnom životu.

Foto: dyana/Freeimages.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU