back to top

Sok od nara

Sok od nara može biti jedno od najjačih oružja protiv srčane bolesti. Dnevna doza ovoga slasnog soka može vam pomoći da ne postanete dio statistike. Također usporava oksidaciju kolesterola za gotovo polovinu. Ovaj sok u usporedbi s bilo kojim drugim sokom ima definitivno najviše antioksidansa.

Sok od nara prepun je zdravih spojeva kao što su antocijanini i tanini. Antocijanini su biljni pigmenti koji se ponašaju kao kreme za sunčanje, štite biljke od oštećenja izazvanih suncem i djeluju kao snažni antioksidansi.

Sličnu zaštitnu funkciju postižu i u ljudskom organizmu. Tanini su gorki biljni spojevi kojih ima u čaju, vinu i ponekom voću, a osobito u naru.

Istraživanja soka od nara

Talijanski znanstvenici su ovaj sok istraživali i na miševima. Otkriveno je kako on djeluje protiv očvrsnuća arterija. Prema tom istraživanju polifenoli i drugi prirodni spojevi u soku od nara mogu usporiti aterogenezu. Zaštitni učinci soka od nara veći su nego što se to ranije smatralo.

Naravno, ne morate biti bolesni ili patiti od neke kronične zdravstvene tegobe da biste se okoristili antioksidansima soka od nara. Znanstvenici iz Londona trenutno vrše istraživanja o tome može li sok od nara biti učinkovita preventiva srčanih bolesti kod zdravih osoba. Smatra se da on može imati potencijala u pomaganju prevencije kod onih koji još ne pate od srčanih bolesti. To bi mogla biti izvrsna vijest, jer su kardiovaskularne bolesti najveći uzrok smrtnosti u dosta zemalja zapada i u SAD-u.

Za srčane bolesnike se posebice preporučuje konzumirati sok od nara. Za što brži preventivni rezultat pijte 2 decilitra (dl) nezaslađenog soka dnevno.  Sok je sam po sebi dovoljno sladak stoga ćete uživati u pijuckanju.

Uz pozitivne učinke na zdravlje srca, nar se pokazao i kao veliki prijatelj želuca. Djeluje na bakterije u želucu tako da ih uništava, a poznat je i njegov veliki utjecaj kod borbe protiv raka i to posebice raka pluća, prostate i dojke.

  Rajčica za zdravlje

Nemojte propustiti uživati u ovoj voćki jer osim što je ukusna, može učiniti puno za vaše zdravlje.

Foto: Tomomarusan/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU