back to top

Što su toksini

Toksin ili otrov je svaka tvar koja ima štetne učinke na naš organizam i otežava mu normalno funkcioniranje. Neke tvari, kao što je primjerice sol,  u manjim su količinama zdrave i potrebne, ali neke tvari, poput laktoze koja se nalazi u mlijeku, mogu u većim količinama ozbiljno narušiti zdravlje ili pak, uslijed raznih kemijskih procesa, mogu u našem tijelu izazvati alergije.

Toksini djeluju iznutra i izvana i najčešće se dijele na skupine:

1. Unutarnji toksini

Nastaju tijekom postupka održavanja života. Organizam ih obično drži pod kontrolom, ali ponekad zbog cjelokupne neravnoteže uslijed još nekih podražaja, mogu izazvati ozbiljnije posljedice. Najčešći unutarnji toksini su bakterije, gljivice i razni nametnici koji žive u nama te slobodni radikali; nestabilne molekule koje pomažu tijelu da se bori s infekcijama ali su također povezani uz niz bolesti poput raka i artritisa.

2. Vanjski toksini

Svuda su oko nas, počevši od zraka koji udišemo, hrane koju konzumiramo, vode koju pijemo, u našem domu i na radnom mjestu. Povrće i voće mogu biti tretirani kemikalijama i pesticidima, meso može sadržavati antibiotike i antimikrobne preparate te razne hormone koji potiču rast, voda se može zagaditi industrijskim i poljoprivrednim kemikalijama, teškim metalima i klorom, a zrak može biti pun raznih plinova, smoga i čistih čestica koje udišemo. U kući i na radnom mjestu uvijek postoji opasnost od prašine, kemikalija iz deterdženata za čišćenje ili tretiranja drva.

3.  Emotivni i mentalni toksini;

Nastaju uslijed stresa i preopterećenosti bilo fizičke ili mentalne. Danas se ti toksini najlakše mogu vidjeti kod mladih koji su bombardirani informacijama, porukama koje formiraju želju za kupovinom i prestižem, filmovima i igricama neprimjerenog sadržaja za njihovu dob zbog čega sve više mladića i djevojaka ima problema s agresijom, frustracijom, nesanicom, prehranom, tikovima, depresijom, tugom i bezvoljnošću.

  Kako se riješiti candide prirodnim putem

Iako još uvijek nije pronađen točan uzrok celulita, dokazano je da je povezan uz hormonalnu neravnotežu, stres, lošu prehranu i sjedilački način života. Celulit često upućuje na zasićenost toksinima, bez obzira na skinny izgled pa od njega podjednako pate mršavice i debeljuce.

Foto: ostill/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU