Kako posao utiče na reproduktivno zdravlje – muška plodnost i izbor zanimanja

Čovek često radi ono što mora da bi preživeo, da bi prehranio svoju porodicu i pregurao još jedan dan. Nekada pravimo kompromis i osim vremena trgujemo sopstvenim zdravljem zarad novca i nekog navodno višeg standarda.

Retko ko razmišlja o zdravlju kada se hleb mora naći na trpezi. Često nas uče da je to dužnost svakog pravog muškarca.

Međutim, da li iko govori o posledicama?

Kada biramo profesiju, teško da će bilo ko razmišljati o svojoj plodnosti, zar ne?!

Možda zvuči pomalo čudno, ali to itekako ima veze jedno sa drugim, naročito u današnjem svetu u kom je veliki problem neplodnost, pogotovo kod muškaraca.

Stres je uvek i svuda prisutan. U doktorskim izlaganjima prečesto je targetiran kao glavni izvor gotovo svih poznatih bolesti. Upravo je stres okidač koji pogubno utiče i na plodnost.

Pored stresa tu je i problem zanimanja i poslova koji zahtevaju da se muškarac izlaže ekstremnijim uslovima poput izuzetno visoke temperature pa problem neplodnosti vrlo lako može pogoditi pekare, zavarivače, vozače…

Osim stresa i toplote, tu je i problem izlaganja opasnim materijama i hemikalijama koje štetno utiču na zdravlje čoveka i to ne samo na njegovu plodnost, već i na potencijalne karcinome usled izlaganja otrovima.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni fizičku aktivnost, odnosno neaktivnost kao još jedan vrlo bitan faktor koji utiče na plodnost kod muškaraca.

Naravno, ukoliko nemate spokoj i mislite da nešto nije u redu sa vašim reproduktivnim organima, nemojte dozvoliti da vas strah ili lenjost spreče da posetite lekara. Spermokultura i spermogram su veoma važni ukoliko želite da saznate postoji li neki problem i kako ga najefikasnije rešiti.

Ali, pođimo redom.

Izloženost visokoj temperaturi

Kao što je već rečeno, sa problemima neplodnosti mogu se suočiti muškarci koji rade na poslovima zbog koji su konstantno izloženi visokim temperaturama. Osim pekara, vozača i zavarivača, neretko su ugroženi i građevinski radnici, roštilj majstori, ali i sportisti i njihovi treneri koji se često osim fizičkog napora bore i sa ekstremnim vremenskim prilikama.

Temperatura je bitna za zdravlje reproduktivnih organa koji moraju biti “hladniji” u odnosu na normalnu telesnu temperaturu kako bi se proizvodili kvalitetni spermatozoidi u normalnim i dovoljnim količinama.

Ukoliko je temperatura skrotuma povišena, što se dešava prilikom dugog sedenja, dužeg boravka na plaži ili u nekim drugim toplim uslovima, kvalitet sperme opada i može doći do problema neplodnosti.

Izloženost opasnim hemikalijama

Svi smo čuli makar nešto o štetnosti pesticida, aluminijuma ili olova. Muškarci koji rade sa ovim materijama češće od ostalih imaju smanjen broj i kvalitet spermatozoida.

U jednom istraživanju iz 2020. godine, koji je objavljen pod imenom Reprdouktivna medicina i biologija , objašnjeno je koje sve hemikalije pogubno utiču na endokrini sistem, pojavu i razvoj karcinoma.

Među njima su osim pomenutih pesticida, kao i olova i aluminijuma, ftalati, kao i bisfenol koji se u poslednje vreme zabranjuje za proizvodnju plastične ambalaže.

Izloženost poslovnom stresu

Dugo sedenje, stres na poslu i mnogo toga još može negativno da se odrazi na kvalitet sperme. Naučna studija Kolumbija Univerziteta dokazala je da iako stres na poslu nema direktan uticaj na kvalitet spermatozoida, on snižava nivo testosterona što može uticati pogubno na reproduktivno zdravlje.

Ista sudija otkrila je kako su nezaposleni muškarci imali lošiji kvalitet sperme od zaposlenih bez obzira pod kolikim stresom oni bili.

Poruka je jasna, radite neki posao, bilo kakav, ukoliko želite da imate zdrave spermatozoide i potencijalno zdravo potomstvo.

Fizički zahtevan posao

Još jedan zanimljiv zaključak naučne javnosti na temu reproduktivnog zdravlja.

Naime, muškarci koji zbog prirode posla redovno podižu teške predmete imaju veću koncentraciju sperme i veći broj spermatozoida, što navodi da fizička aktivnost na poslu u značajnoj meri poboljšava muški reproduktivni potencijal.

Kako sprečiti negativne posledice?

Reći ljudima da promene posao ukoliko zbog njega moraju da razmišljaju o svom reproduktinvom zdravlju nije baš tako jednostavno. Ne može se uvek tek tako prestati, niti se uzeti odmor ili bolovanje kada god poželite kako biste radili na poboljšanju zdravstvene situacije.

Ipak, postoje stvari koje odmah možete primeniti.

Ukoliko radite na visokim temperaturama, obucite široku odeću. Ukoliko ste izloženi hemikalijama opasnim po zdravlje, obavezno prođite još jednom kroz pravilnik predostrožnosti i preduzmite sve neophodne mere zaštite.

Što se stresa na poslu tiče, prepoznajte okidače koji vas izbacuju iz ličnog mira i polako ih racionalizujte i pojednostavite. Neke stvari se često rešavaju na mnogo jednostavniji način od onoga kako smo to zamišljali da će biti.

Napravite pauzu, duboko dišite i meditirajte u pauzama ili uradite par jednostavnih vežbi i sigurno ćete primetiti napredak nakon vrlo kratkog vremena.

DRUGI UPRAVO ČITAJU